Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес заяви, че няма да изпрати,

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес заяви, че няма да изпрати,
Коментари Харесай

Нетаняху отмени визита на делегация в САЩ, след като те не наложиха вето на резолюция за Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху през днешния ден съобщи, че няма да изпрати, както беше планувано, израелска делегация за диалози във Вашингтон, откакто Съединени американски щати не постановиха несъгласие на предлагането на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващо за преустановяване на огъня в Газа, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Нетаняху, съгласно изказване на неговата канцелария, съобщи, че неналичието на несъгласие от страна на Вашингтон върху предлагането е " ясно оттегляне " от предходната позиция на Съединени американски щати и ще навреди на военните старания против " Хамас " в Газа, както и на напъните за освобождение на над 130 заложници.

" Поради смяната в американската позиция министър-председателят Нетаняху реши, че делегацията няма да замине ", обявиха от канцеларията му.

Делегацията на високо ниво трябваше да пътува до Вашингтон, с цел да разиска плануваната израелска военна интервенция в южния град Рафах в Газа.

По този мотив Белият дом в началото съобщи, че не е бил осведомен за смяна в проектите на израелска делегация да посети Вашингтон, съобщи Ройтерс.

Впоследствие обаче представителят Джон Кърби съобщи пред кореспонденти, че Белият дом е доста отчаян от обстоятелството, че Нетаняху е отменил плануваното посещаване на израелска делегация на високо ниво във Вашингтон.

" Това е разочароващо. Много сме разочаровани, че те няма да дойдат във Вашингтон, с цел да ни разрешат да проведем обстоен диалог с тях за други възможности " на влизането на израелски войски в Рафах, съобщи Кърби.

Все отново висши чиновници на Съединени американски щати ще се срещнат с израелския министър на защитата Йоав Галант по отношение на заложниците, филантропичната помощ и отбраната на цивилното население в Рафах, сподели Кърби. Той акцентира, че политиката на Съединени американски щати не се е трансформирала, макар решението да се въздържат от гласоподаване в Организация на обединените нации.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР