Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и водеща фигура от опозицията създадоха

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и водеща фигура от опозицията създадоха
Коментари Харесай

Израел формира правителство на единството, за да наблюдава войната, предизвикана от нападението на Хамас

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и водеща фигура от опозицията сътвориха в сряда военновременен кабинет, който да управлява борбата, с цел да отмъсти за зашеметяващата офанзива през уикенда на бойци на Хамас. В изолираната Ивица Газа, ръководена от Хамас, страданията на палестинците се усилиха, защото израелските бомбардировки унищожиха квартали и единствената електроцентрала остана без гориво.

Новият кабинет открива известна степен на единение след години на горчиво разделяща политика и защото израелската войска наподобява все по-вероятно да стартира сухопътна атака в Газа. Войната към този момент взе минимум 2300 жертви от двете страни.

Израелското държавно управление е под мощен публичен напън да смъкна Хамас, откакто неговите бойци нахлуха през гранична ограда в събота и избиха стотици израелци в домовете им, по улиците и на музикален фестивал навън. Екстремистите в Газа държат към 150 души, взети за заложници от Израел - бойци, мъже, дами, деца и възрастни хора.

Кабинетът, който ще се концентрира единствено върху въпросите на войната, ще бъде управителен от Нетаняху, Бени Ганц - почитан опозиционер и някогашен министър на защитата - и сегашния министър на защитата Йоав Галант. Бивш шеф на щаба и различен министър в държавното управление бяха посочени като членове „ наблюдаващи “.

разрушителните въздушни удари в Газа сринаха цели градски блокове и оставиха незнаен брой тела под отломките. Сухопътна атака в Газа, чиито 2,3 милиона поданици са компактно натъпкани в дребна крайбрежна линия, евентуално ще докара до огромен брой жертви измежду бойците и от двете страни.

Бойците в Газа са изстреляли хиляди ракети по Израел от събота и баражите им продължиха в сряда, ориентирани към южния град Ашкелон.

Около 250 000 души са напуснали домовете си в Газа, като множеството се тълпят в учебните заведения на Организация на обединените нации. Други търсеха намаляващия брой безвредни квартали в линия земя, дълга единствено 25 благи, вклинена сред Израел, Египет и Средиземно море.

След рухването на нощта палестинците бяха потопени в цялостен мрак в огромни елементи от град Газа и на други места, откакто единствената електроцентрала на територията остана без гориво и затвори в сряда. Само няколко светлини от частни генератори към момента светеха.

Израел в неделя спря влизането на храна, вода, гориво и медикаменти на територията. Единственият останал пункт от Египет беше затворен във вторник след въздушни удари наоколо.

Най-голямата болница в линията Газа, Ал-Шифа, разполага единствено с задоволително гориво, с цел да поддържа зареждането три дни, сподели Матиас Канес, основан в Газа чиновник на Лекари без граници. Групата сподели, че двете лечебни заведения, които ръководи в Газа, са свършили от хирургическо съоръжение, антибиотици, гориво и други консумативи. „ Изчерпахме незабавни ресурси за три седмици за три дни “, сподели Кан.

Гасан Абу Сита, реконструктивен хирург в al-Shifa сподели, че има 50 пациенти, чакащи да отидат в операционната зала като по-критични лекуват се ранени. „ Вече сме отвън потенциала на системата да се оправи “, сподели той. Здравната система " има остатъка от седмицата, преди да се срине, освен поради дизела. Всички доставки са на привършване. "

Палестинският червен полумесец сподели, че генераторите на други лечебни заведения ще свършат след пет дни. Жилищните здания, които не могат да съхраняват толкоз доста дизел, евентуално ще потъмнеят по-рано.

Египет и интернационалните групи приканват за филантропични коридори за снабдяване на помощ в Газа. Конвоите стояха натоварени с гориво и храна в сряда от египетската страна на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа, само че не съумяха да влязат в Газа, сподели египетски чиновник по сигурността, говорейки при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да приказва с пресата.

В бежанския лагер Джабалия в Газа спасители и цивилни превозваха мъже, покрити с кръв и сажди, към коли за спешна помощ след удари, съборили здания. Улиците останаха покрити с метал, части бетон и пълен прахуляк.

Медицински екипи и спасители мъчно съумяха да навлязат в други региони, където пътищата бяха прекомерно разрушени, в това число квартал Ал-Карама в град Газа, където „ огромен брой “ бяха убити или ранени, съгласно ръководеното от Хамас вътрешно министерство. Ударите са умъртвили минимум четирима парамедици от Червения полумесец, сподели организацията.

Рискът от разпространяване на войната беше явен в сряда, откакто подкрепяната от Иран ливанска въоръжена формация Хизбула изстреля противотанкови ракети по израелска военна позиция и твърди, че е умъртвил и ранил бойци. Израелските военни потвърдиха офанзивата, само че не разясниха вероятните жертви.

Съединени американски щати Президентът Джо Байдън във вторник предизвести други страни и въоръжени групи да не влизат във войната. Съединени американски щати към този момент изпращат муниции и военно съоръжение в Израел и са разположили ударна група от самолетоносачи в източното Средиземноморие като възпиращ фактор.

На Западния бряг израелски заселници нападнаха село южно от Наблус, откривайки огън по палестинците и убивайки трима, сподели здравното министерство на територията.

Израел активизира 360 000 резервисти, събра спомагателни сили покрай Газа и изтегля десетки хиляди поданици от околните общности.

Свалянето на Хамас, което ръководи Газа от 2007 година, евентуално ще изисква продължителни сухопътни борби и наново окупиране на Газа, най-малко краткотрайно. Дори тогава Хамас има дълга история на деяние като подземни бунтовници в региони, следени от Израел.

Хамас сподели, че е почнал офанзивата си в събота, тъй като страданието на палестинците е станало отвратително при непрекъснатата израелска военна окупация и увеличаващите се селища в Западния бряг и 16-годишна обсада в Газа.

Шокът, скръбта и настояванията за възмездие против Хамас са в израел. Минали спорове с Хамас включваха тежки бомбардировки над Газа, само че приключиха с групировката, която към момента беше на власт. Нетаняху сподели тази седмица, че Израел се е заел да унищожи военния и управническия потенциал на Хамас.

В нова тактичност Израел предизвестява цивилните да изтеглят цели квартали на Газа, а освен обособени здания, след което изравнява огромни прави във талази от въздушни удари.

Тонът на Израел също се промени. В минали спорове нейните военни упорстваха за прецизността на ударите в Газа, пробвайки се да отхвърлен рецензиите за гибелта на цивилни. Този път военните брифинги акцентират нанесените опустошения.

" Няма да позволим действителност, в която израелски деца биват убивани ", сподели министърът на защитата Галант на среща с бойци покрай южната граница във вторник. „ Премахнах всички ограничавания – ще отстраняваме всеки, който се бие с нас, и ще използваме всички средства, с които разполагаме. “

Дори с предизвестията за евакуация палестинците споделят, че някои не могат да избягат или нямат къде да отидат, и че цели фамилии са били смазани под руините.

Друг път стачките идват без никакво предизвестие, споделят оживелите.

" Нямаше предизвестие или нещо сходно ", сподели Хашем Абу Манеа, 58, който загуби 15-годишната си щерка Джоана, когато удар късно във вторник изравни с земята дома му в град Газа. „ Седяхме там като цивилни, облечени като всеки различен. “

Израелски въздушни удари късно във вторник удариха фамилната къща на Мохамед Дейф, сенчестият водач на военното крило на Хамас, убивайки неговия татко, брат и минимум двама други родственици в южния град Хан Юнис, почитан чиновник на Хамас Басем Наим сподели пред Асошиейтед прес. Дейф в никакъв случай не е бил виждан обществено и местонахождението му е незнайно.

Израелската войска сподели, че повече от 1200 души, в това число 189 бойци, са били убити в Израел, поразителен брой, невъобразим от войната с Египет през 1973 година Сирия, която продължи седмици. Според управляващите в Газа са убити 1100 души. На Западния бряг и в Източен Йерусалим минимум 17 палестинци бяха убити от израелската полиция по време на конфликти. Хиляди са ранени и от двете страни.

Израел твърди, че почти 1500 бойци на Хамас са били убити на израелска територия и че стотици убити в Газа са членове на Хамас.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР