Израелските медии, позовавайки се на кабинета на министър-председателя, съобщиха, че

...
Израелските медии, позовавайки се на кабинета на министър-председателя, съобщиха, че
Коментари Харесай

Израел и Хамас ще си разменят още заложници срещу затворници днес...

Израелските медии, базирайки се на кабинета на министър-председателя, оповестиха, че Израел е получил лист със заложници, които се чака да бъдат освободени от Хамас през днешния ден, съобщи " Ройтерс ".

 

Израел съобщи, че примирието може да бъде удължено в допълнение, при изискване че Хамас продължи да освобождава най-малко по 10 израелски заложници дневно . Но защото в плен към момента са по-малко дами и деца, запазването на тишината след сряда може да изисква договаряния за освобождение на най-малко няколко израелски мъже за първи път.

 

Палестинската войнствена формация Хамас и свързаната с нея формация Ислямски джихад освободиха 12 заложници във вторник, с което общият брой на освободените от началото на примирието в петък доближи 81. Това са най-вече израелски дами и деца, както и задгранични жители.

 

Заложниците, освободени през вчерашния ден - 10 израелски дами и двама тайландски жители - бяха на възраст от 17 до 84 години и включваха двойка майка и щерка. На всички са били осъществени първични медицински прегледи, след което са били преместени в израелски лечебни заведения, където е трябвало да се срещнат със фамилиите си.

 

Малко по-късно Израел освободи 30 палестинци от пандиза Офер в Западния бряг и от център за задържане в Ерусалим. Палестинският клуб на пандизчиите, полуофициална организация, съобщи, че половината от тях са дами, а останалите - мъже младежи. С това общият брой на освободените палестинци в границите на примирието доближи 180 души.

 

Катар, който посредничи в непреки договаряния сред Хамас и Израел, довели до преустановяване на огъня, одобри във вторник шефовете на шпионските служби на израелския Мосад и на Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати.

 

Длъжностните лица разискаха вероятните параметри на нов стадий от съглашението за помирение, в това число освобождението от Хамас на заложници, които са мъже или военнослужещи, а освен дами и деца, съобщи източник, осведомен по въпроса. Те са разгледали и какво може да е належащо за реализиране на помирение, което да продължи повече от няколко дни.

 

Катар е разговарял с Хамас преди срещата, с цел да разбере на какво може да се съгласи групировката. Сега израелците и Хамас разискват вътрешно концепциите, прегледани на срещата, добави източникът.

Отделно от това във вторник външните министри на страните от Г-7 приканиха в взаимно изказване за удължение на прекратяването на огъня и за повече филантропична помощ.

 

Около 159 заложници остават в Газа. Белият дом заяви във вторник, че измежду тях има осем или девет американци. Говорителят на Съединени американски щати по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи, че Съединени американски щати се надяват Хамас да освободи още американци, а държавното управление на Съединени американски щати ще работи с Катар за удължение на паузата в бойните дейности.

 

" Искаме да забележим всички заложници на независимост. Начинът за това са тези паузи ", съобщи Кирби пред кореспонденти, пътуващи в самолета на президента във вторник.

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР