Израелски танк се придвижва близо до границата с ивицата Газа,

...
Израелски танк се придвижва близо до границата с ивицата Газа,
Коментари Харесай

Над 250 организации призовават за незабавно спиране на доставките на оръжие за Израел и палестинците

Израелски танк се придвижва покрай границата с линията Газа, в Южен Израел, фотография: AP

Над 250 филантропични и правозащитни организации се причислиха към отворено писмо, в което приканват за неотложно прекъсване на всички прехвърляния на оръжие за Израел и палестинските въоръжени групировки, съобщи Франс прес. Сред организациите са  " Амнести интернешънъл ", " Спасете децата ", Оксфам, " Лекари по света ",   " Каритас интернешънъл " и редица религиозни и феминистки неправителствени организации.

" Призоваваме за неотложно преустановяване на огъня и молим към всички страни да прекратят прехвърлянето на оръжия, които могат да бъдат употребявани за осъществяване на нарушавания на интернационалното филантропично право и правата на индивида ", обявиха организациите.

" Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да поеме отговорността си за поддържане на международния мир и сигурност, като одобри ограничения за преустановяване на прехвърлянето на оръжия към израелското държавно управление и палестинските въоръжени групировки ", приключва отвореното писмо.

Отвореното писмо е инициирано през януари 2024 година от 16 организации и към този момент има над 250 подписа, измежду които тези на " Амнести интернешънъл ", " Спасете децата ", Оксфам, " Лекари по света ",   " Каритас интернешънъл " и редица религиозни и феминистки неправителствени организации.

" Израелските бомбардировки и блокада лишават цивилното население от главните неща за оцеляване и вършат Газа необитаема ", пишат организациите, описвайки в писмото " филантропична рецесия с невиждана тежест и мащаб ".

" Вземането на заложници и безразборните набези " от страна на въоръжените палестински групировки " съставляват нарушавания на интернационалното филантропично право и би трябвало да бъдат прекъснати неотложно ", се споделя още в писмото, в което се напомня броят на жертвите от нападението на Хамас на 7 октомври, изстрелването на ракети по Израел и държането на към 130 заложници в Газа.

Вчера Съветът за сигурност на Организация на обединените нации взе под внимание обещанието на Израел да отвори повече пропускателни пунктове за филантропична помощ към Газа, само че прикани да се направи повече пред опасността от " неминуем апетит ".

Войната в Газа последва 7 октомври, когато бойци на " Хамас ", проникнаха от анклава в южната част на Израел и убиха 1200 души, най-вече цивилни. В отговор Израел се закани да унищожи " Хамас ". Армията на Израел стартира атака, която до момента е лишила живота на 33 545 души в Газа, множеството от които цивилни, по данни на здравното министерство на " Хамас ". Напредъкът към реализиране на помирение в линията Газа е муден макар напъните на медиаторите.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР