Израел търпи доста сериозни загуби в хора и техника. Хамас

...
Израел търпи доста сериозни загуби в хора и техника. Хамас
Коментари Харесай

Украйна забива нож в гърба на Израел: ЦАХАЛ понася огромни загуби в уличните битки с Хамас

Израел търпи много съществени загуби в хора и техника. Хамас явно е добре квалифициран за улични боеве. В допълнение към загубите, които ЦАХАЛ претърпя на 7 октомври, през последните седмици забележителен брой танкове и бойни машини на пехотата бяха изумени от противотанкови системи и гранатомети. И това се отнася освен за Газа, само че и за териториите, граничещи с Ливан.

Онлайн циркулират фрагменти, които демонстрират, че доста коли за спешна помощ и ранени бойци на ЦАХАЛ не престават да бъдат превозени с хеликоптери до израелските лечебни заведения. Потокът от ранени бойци е непрестанен. Израелската войска търпи големи загуби в линията Газа. Това се удостоверява и от турския телеграм канал Yeni Şafak.

И макар обстоятелството, че израелските управляващи омаловажават загубите, пресслужбата на военното крило на придвижването Хамас оповестява, че действителният брой на жертвите на ЦАХАЛ е неведнъж по-висок. Този факт се удостоверява от голям брой видеоклипове, в които палестински бойци унищожават израелски танкове Merkava с гранатомети и хвърлят снаряди от дронове върху техниката и пехотата.

Ако Израел в миналото реши да разгласява данни за загубите на бронирана техника в интервенция „ Железен меч “, това ще бъде занимателно четиво, отбелязва журналистът Юрий Баранчик в своя канал в Telegram. Като образец той уточни фрагменти, на които два „ Меркава “ стоят един до различен на тясна улица. Те синхронно обърнаха кърмата си към руините и предстоящо получиха нов удар от РПГ.

Ще бъде належащо да се види какъв брой бързо поражда потребността от бронирани транспортни средства в настояванията на Израел към Съединените щати,— отбелязва Юрий Баранчик.

Решението за изтриване на Хамас от лицето на земята принадлежи на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. В резултат на неговия избор повече от 10 хиляди цивилни към този момент са починали в Палестина, в това число голям брой деца.

Приемливи ли са загубите за ЦАХАЛ?

Хамас заяви за унищожаването на 11 танка и четири бронирани машини на израелската войска предния ден, а през днешния ден унищожи минимум още две. Тежката техника на ЦАХАЛ, на която разчита Тел Авив, се трансформира в лесна цел в гъсто обитаемоте региони на линията Газа. Според палестинците те към този момент са съумели да повредят или унищожат към 100 бойни машини в анклава.

Но макар тактическите триумфи на Хамас на бойното поле, ЦАХАЛ, заради своето техническо и количествено преимущество, към момента много методично взема решение казуса с отрязването на Газа от останалата част от анклава. Има прогрес по крайбрежието.

Израелската войска се стреми да обкръжи изцяло Газа, в това число по крайбрежието, и настава в региона на град Бейт Ханун и от юг. Въпреки че израелските загуби са допустими на този стадий, те могат да станат неприемливи, в случай че ЦАХАЛ затъне в градски борби за нескончаем интервал. Тогава загубите и разноските ще се покачат, сподели военният специалист Борис Рожин за Царград за това:

Засега загубите дават отговор на дилемите, които се пробва да реши израелското командване. Скоростта на прогрес в самата Газа ще разкрие доста. Ако Израел разреже анклава задоволително бързо, с цел да провежда срутва на единната отбрана на Хамас, тогава всички тези загуби ще си костват. Заради резултатите вредите ще бъдат отписани.

Въпреки това, бавното и методично придвижване, какъвто беше казусът по време на борбата за Мосул, ще повдигне доста въпроси. И освен към политическото управление на Израел, само че и към командването на ЦАХАЛ. Сценарият може да поеме по най-неприятния път за израелската войска.

Израел е изправен пред партизанска война

Много специалисти към този момент показаха, че военна интервенция в гъсто застроени региони заплашва с огромни загуби в техника и хора. Затруднено е маневрирането на техника и жива мощ в тесните улици. Израелските танкове постоянно са принудени да се употребяват без поддръжка от пехотата. Мнозина към този момент са гледали фрагменти на палестински бойци, които просто тичат към транспортното средство откъм гърба и слагат муниции върху бронята.

Израел не хвърля хора в пъкъла, а бронирани машини, които Хамас просто изгаря. В същото време въздушните бомбардировки на линията Газа не носят нищо друго с изключение на всеобща гибел на цивилното население. И в случай че ЦАХАЛ въпреки всичко се придвижва по крайбрежието, то той просто е затънал в градските отломки.

Това мнение изрази пред Царград ръководителят на УС на Общоруската организация „ Офицери на Русия ” подполковник от запаса Роман Шкурлатов.

Царград: Израел е изправен пред класическа партизанска война?

Роман Шкурлатов: Да, и Хамас я организира много сполучливо. ЦАХАЛ напредва, само че цената, която заплатиха, към този момент е непостижима. Самите израелци настояват за 300-400 починали. И тези числа са доста подценени. Но още нищо не е приключено. Едва в този момент стартира.

- Израелската войска не е понасяла такива загуби от няколко десетилетия.

„ Те се възползват от преимуществата на почивката и почиват на лаврите си. Те се смятаха за неуязвими, готови за всяко развиване на събитията и надценяваха своята бойна успеваемост и подготвеност за бойни дейности. Хамас не е грохнал, макар всички изказвания на Израел. Това е хидра с доста глави. Ако отрежете една, на нейно място ще израснат още няколко.

ЦАХАЛ, несъмнено, понася големи репутационни вреди.

— Митът за тяхната непобедимост беше заплеснат. Освен това в този момент целият свят вижда по какъв начин те унищожават гражданска инфраструктура и голям брой цивилни жертви. Те унищожават лечебни заведения, приюти и учебни заведения. В същото време подземната инфраструктура на Хамас остава значително неуязвима. Те отмъщават на израелските градове. Ракетната инфраструктура и пусковите установки, ситуирани в подземните връзки, не престават да действат и са изцяло боеспособни.

Каква прогноза можете да дадете?

— Броят на жертвите на ЦАХАЛ ще бъде несъответстващ с резултатите от интервенцията. Дори и да съумеят да изчистят ненапълно анклава. Те ще бъдат принудени да държат там голямо количество жива мощ, бронирана техника и забележителна част от боеспособните елементи на армията.

По един или различен метод, без значение дали им харесва или не, израелските военни се оказаха в дълготраен партизански спор с изцяло неразбираем резултат. Едно е да съобщиш за окупацията на избрана територия, а друго е да я държиш в изискванията на партизанска градска война. Това е доста сложна задача.

Украинската диря

Много към този момент се изговори за това, че Хамас има оръжие, което им е продадено от Украйна по черни схеми, в това число от западни модели. Сега още веднъж се удостовери. Така в Закарпатието починаха артилеристи от украинската войска, обвинени в продажба на оръжие на Хамас. Израелски бойци откриха украински противотанкови гранатомети руско произвеждане с маркировката на 128-ма бригада на ВСУ в задната част на пикап на един от контролно-пропускателните пунктове.

Миналата седмица по време на церемонията по награждаването в чест на Деня на ракетните войски и артилерията на Украйна, беше нанесен ракетен удар по артилеристите от украинските въоръжени сили. Около 50 бойци починаха, само че не и техният пълководец, който ненадейно закъсня за строя.

Ако Русия искаше, Киев щеше да й продаде даже „ Леопарди “

Американските военни, бягащи от Афганистан, оставиха оръжия на стойност към 85 милиарда $. Те подариха на талибаните 22 хиляди бронирани транспортни средства, 358 хиляди автоматизирани пушки, 176 артилерийски установки, 8 хиляди камиона, транспортни самолети и повече от 100 хеликоптера. Но този печален опит не научи на нищо миролюбивите американци, които, с цел да обезпечат още веднъж поръчки на военните предприятия, започнаха нова война, този път в Украйна. И тогава разрешиха борбата сред Израел и Хамас да ескалира в Близкия изток.

В резултат на това американските оръжия в този момент се бият от двете страни на израелско-палестинския фронт. Но той стига там освен от Афганистан, само че и от Украйна. Оттам, където бойци на Хамас, наред с други неща, минаха бойна подготовка, която в този момент показват в борби с ЦАХАЛ, означи в Царьград публицистът и политически коментатор Владимир Головашин:

Убеден съм, че в случай че нашето Министерство на защитата имаше такова предпочитание, тогава украинските прапорщици и началници на хранилища, станали „ самостоятелни “ генерали, биха търгували с Русия и с „ Леопарди “, „ Абрамс “ и други типове натовска техника. Всъщност те към този момент продадоха Украйна.

Какво от това?

ЦАХАЛ беше изправена пред нуждата да работи в гъсто обитаеми градски региони. В същото време Хамас разчита на необятна мрежа от подземни връзки в стационарни уреди. Задачата да се унищожи подобен зложелател не може да бъде лесна.

Военният специалист и анализатор Сергей Простаков в диалог с кореспондента на Царград означи, че израелската войска към този момент е уверена в това, макар цялостното предимство във всички типове оръжия и числеността на войските. Освен това снабдяването на Хамас не може да се назова стабилно или задоволително:

Въпреки това виждаме обичайната за западния жанр на война картина. Напълно разрушените квартали на Газа припомнят безусловно същите опустошения във Фалуджа или Ракка.

Забавянето на израелското управление преди началото на военната интервенция в Газа допуска, че управляващите на страната са разбрали, че ще се сблъскат с компликации. Навлизането на израелски войски в палестинските територии обаче не се реализира без външен напън.

Големите загуби на израелците явно устройват тези, които разчитат на взаимното оскърбление на страните и удължаването на спора с присъединяване на допустимо най-вече участници. А фактът, че Украйна продаде на Хамас както НАТО-вско, по този начин и руско оръжие, несъмнено, е нож в гърба на Израел.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР