Израел ще върне жителите на Газа, работещи в страната, в

...
Израел ще върне жителите на Газа, работещи в страната, в
Коментари Харесай

На живо: Израел прекъсва всички връзки с Газа, ще изгони работниците

Израел ще върне жителите на Газа, работещи в страната, в обсадената палестинска територия, сподели държавното управление съвсем четири седмици откакто стартира да нанася удари по цели на Хамас там в отговор на смъртоносна трансгранична офанзива. " Израел прекъсва всички контакти с Газа. Няма да има повече палестински служащи от Газа ", разгласи израелският кабинет по сигурността в изказване късно в четвъртък. Следете нашия блог онлайн за най-новите разработки. Всички часове са парижко време (GMT+1).

Последните вести в резюме: 

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в четвъртък сподели, че настоящият дефицит на гориво в Газа е извел от работа 14 от 36 лечебни заведения и 2 профилирани центъра в Газа. Подчертавайки тежката филантропична рецесия в анклава, Гебрейесус сподели, че „ лечебните заведения, които остават отворени, са претрупани с 40% повече пациенти, в сравнение с са предопределени да ръководят “, като той прикани за незабавен достъп до хуманитарна помощ за палестинците.

Приблизително 800 души – в това число стотици палестинци с задгранични паспорти и десетки ранени – получиха позволение да изоставен линията Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа според явно съглашение сред Съединени американски щати, Египет, Израел и Катар, които посредничат с Хамас.

Общият брой на починалите в Газа набъбна до 9 061 души и 32 000 други са ранени, сподели в четвъртък формалният представител на здравното министерство в управлявания от Хамас анклав. Загиналите включват 3760 деца и 2326 дами, сподели представителят.

Филип Лазарини, общоприет секретар на UNRWA, организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, сподели, че четири от нейните учебни заведения, превърнати в приюти, са били развалени от въздушни удари в линията Газа през последните 24 часа, като съгласно известията са убити минимум 24 души. В изказване Лазарини сподели, че четирите обекта, които са били ударени, са били в бежанския лагер Jabalia, The Beach Refugee Camp и две в бежанския лагер Al Bureij. Той сподели, че 20 души са били убити при удара против учебното заведение в Джабалия.

 

 

3:26 сутринта: Шефът на Хизбула наруши мълчанието във връзка с рецесията

Ливанският началник на Хизбула Хасан Насрала в петък ще наруши мълчанието от седмици, откогато избухна войната сред Хамас и Израел, в тирада, която може да повлияе на района, до момента в който бушува спорът в Газа.

Дългоочакваната тирада на Насрала ще бъде излъчена като част от събитие в южните покрайнини на Бейрут, цитадела на Хизбула, в 15:00 (13:00 GMT) в петък, в памет на убитите бойци при израелски бомбардировки.

От ливанската страна повече от 70 души са били убити – минимум 50 от тях бойци на Хизбула, само че също по този начин и други бойци и цивилни, един публицист от Ройтерс, съгласно данни на AFP.

На Израелска страна, девет души са починали – осем бойци и един граждански, споделя армията.

2:19 сутринта: Израел ще прекъсне „ всевъзможен контакт “ с Газа и ще върне служащи

Израел ще върне жителите на Газа, работещи вътре страната към обсадената палестинска територия, сподели държавното управление съвсем четири седмици откакто стартира да нанася удари по цели на Хамас там в отговор на смъртоносна трансгранична офанзива.

„ Израел прекъсва всички контакти с Газа. Няма да има повече палестински служащи от Газа ", разгласи израелският кабинет по сигурността в изказване късно в четвъртък.

" Онези служащи от Газа, които са били в Израел в деня на експлоадирането на войната, ще бъдат върнати в Газа, " прибавя се, без да се прецизира какъв брой хора ще бъдат изпратени назад.

Преди да стартира спорът Израел-Хамас, Израел е издал разрешителни за работа на към 18 500 поданици на Газа, съгласно COGAT, израелският защитителен орган, отговарящ за палестинските цивилни въпроси.

12:17 сутринта: Двама палестинци убити на Западния бряг: Палестинското здравно министерство

Двама души бяха убити по време на израелска военна интервенция в град Дженин на Западния бряг, сподели палестинското здравно министерство в изказване рано в петък, защото борбите там не престават паралелно с спора в Газа.

Говорител на израелската войска сподели пред AFP в изказване, че израелските отбранителни сили " сега организират антитерористични действия в региона ", без да дава детайлности.

Последните смъртни случаи в Западният бряг се натъква на трима палестинци, убити от израелски огън в четвъртък, и един израелец, погубен при палестинска пукотевица, съгласно първи респонденти.

12:02 ч.: Републиканците напредват с финансирането на Израел без Украйна, противопоставяйки се на Байдън

Ръководената от републиканците долна камара на Конгреса на Съединени американски щати одобри пакет от 14 милиарда $ за помощ за Израел в четвъртък, като се опълчи на настояването на президента Джо Байдън също да включи повече пари за Украйна и други неотложни цели.

Законопроектът, който отклонява финансиране, планувано в бюджета към американската организация за събиране на налози, съвсем несъмнено ще се провали в следения от демократите Сенат, до момента в който Байдън също заплаши да му наложи несъгласие.

 

 

 

 

Ключови събития от четвъртък, 2 ноември:

Група експерти на ООН по правата на индивида, в това число специфичният докладчик за окупираните палестински територии, съобщи в четвъртък, че „ времето изтича за попречване на геноцид и филантропична злополука в Газа “. „ Оставаме уверени, че палестинският народ е изложен на сериозен риск от геноцид “, споделиха специалистите в взаимно изказване. „ Времето за деяние е в този момент. Съюзниците на Израел също носят отговорност и би трябвало да работят в този момент, с цел да предотвратят пагубния му курс на деяние. “

Франция ще изпрати втори френски хеликоптероносач край крайбрежията на Газа, до момента в който работи с израелските и египетските управляващи с цел да се откри метод за даване на здравна помощ на хора, наранени от бомбардировките в обсадения регион.

Израелската войска сподели, че е насочила ливанската Хизбула с „ необятно нахлуване “ в четвъртък, защото подкрепяната от Иран въоръжена група съобщи, че е атакувала 19 израелски позиции по едно и също време.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че ще изиска от Израел да предприеме „ съответни стъпки “, с цел да сведе до най-малко вредите за цивилните в Газа, до момента в който той отпътува на спешно пътешестване. „ Ще приказваме за съответни стъпки, които могат и би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се сведат до най-малко вредите за мъжете, дамите и децата в Газа “, сподели Блинкен пред кореспонденти във военновъздушната база Андрюс, до момента в който излиташе.

 

( ФРАНЦИЯ 24 с Агенция Франс Прес, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР