Израел ще продължи разширяването на селищата в окупирания Западен бряг,

...
Израел ще продължи разширяването на селищата в окупирания Западен бряг,
Коментари Харесай

Напук на САЩ Израел ще разширява селищата на Западния бряг

Израел ще продължи разширението на селищата в окупирания Западен бряг, противопоставяйки се на интернационалния напън да спре да строи върху земя, която палестинците считат за център ​​на своя бъдеща самостоятелна страна, оповестява " Ройтерс ".

Вчера израелският министър на финансите Бецалел Смотрич разгласи утвърждението на ново населено място, наречено Мишмар Йехуда, в Гуш Ецион - група от еврейски селища, ситуирани на юг от Йерусалим. Той увери, че работата по разрешаването на нови селища ще продължи.

Този ход идва единствено няколко дни, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че Вашингтон счита еврейските селища на Западния бряг за Позицията му съставлява връщане към дългогодишна позиция на Съединени американски щати, която беше Доналд Тръмп.

Промяната върна Съединените щати в сходство с по-голямата част от света, съгласно който селищата, издигнати на територията, завладяна от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 година, са противозаконни. Самият Израел оспорва тази позиция, базирайки се на историческите и библейските връзки на еврейския народ със земята.
 Блинкън осъди построяването на нови израелски селища на Западния бряг
Блинкън осъди построяването на нови израелски селища на Западния бряг

Според преценката на Съединени американски щати те единствено отслабват, а не укрепват сигурността на Израел

Палестинците настояват, че разширението на селищата на Западния бряг е част от умишлена израелска политика за подкопаване на упоритостта им за основаване на самостоятелна страна със столица Източен Йерусалим.

Миналата седмица израелските министри се съгласиха да свикат съвет за обмисляне, с цел да одобрят към 3300 жилища, които да бъдат издигнати в селища - решение, което разочарова Вашингтон, който упорства за възобновяване на напъните за решение с две страни на продължаващия от десетилетия спор сред Израел и палестинците.

Самият Смотрич, авторитетният водач на една от твърдо десните прозаселнически партии в съдружното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху, живее в населено място и поредно поддържа по-нататъшното създаване на такива.

" Това е и нашият отговор към страните по света " , сподели Шломо Нейман, кмет на районния съвет Гуш Ецион. " Ще продължим напред и ще укрепим Гуш Ецион с повече поданици, повече учебни заведения, повече пътища и повече детски градини ".

По данни на Комитета по правата на индивида на Организация на обединените нации все още малко под 700 000 заселници живеят в 279 селища на Западния бряг и Източен Йерусалим по отношение на 520 000 през 2012 година
 Западните страни упорстват Израел да спре насилието на Западния бряг
Западните страни упорстват Израел да спре насилието на Западния бряг

Израел би трябвало да предприеме съответни стъпки за прекъсване на невижданото насилие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР