Израел реши да затвори страната за чужденци в продължение на

...
Израел реши да затвори страната за чужденци в продължение на
Коментари Харесай

Израел затвори границите си за чужденци

Израел реши да затвори страната за чужденци в продължение на 14 дни. Мярката влезе в действие от среднощ и има за цел да ограничи разпространението на новия вид на Covid-19 Омикрон.

В страната към този момент има доказан един подобен случай, други 7 души се ревизират. 

На този декор през предходната седмица стартира имунизирането на израелските деца на възраст сред 5 и 12 години. Израел е втората страна в света след Съединени американски щати, в която всеобщото имунизират толкоз дребни деца, оповестява БНР. 

Призивът за имунизиране на децата обаче провокира съществени разногласия както измежду родителите, по този начин и измежду педиатрите.

Кампанията по медиите за имунизирането на децата не е изключително интензивна. Все още обезпечените дози ваксини на " Пфайзер “ за деца са едвам 10 000.

Практикуващи детски лекари категорично отхвърлиха да дават отговор на въпроса ни: какви са плюсовете и минусите от имунизирането на толкоз дребни деца. Отговори успяхме да получим на конгреса на педиатрите, който се състоя предходната седмица в Тел Авив.

Първият ни събеседник е проф. Дан Мирон, консултант по детски инфекциозни болести в лечебните заведения в Афула и Наария в Северен Израел.

" Децата би трябвало да се имунизират. Понякога заболяването минава леко и безсимптомно, само че следствията от нея постоянно са по-сериозни от самото й протичане. Засяга най-много сърдечно-съдовата и дихателната им система. Израел е една от страните с максимален % ваксинирани възрастни. В последно време част от приетите в болница са се заразили от децата си, които посещават учебно заведение или детската градина. Против затварянето на образователните заведения съм и против отдалеченото образование на толкоз дребни деца, които пречи на социализацията им.  " Домашният им затвор “ може да докара до обездвижване, с всичките му последствия, и до душевен отклонения. Едва ли скоро ще се разделим с пандемията. Тя има своите пикове и спадове. Не се знае тъкмо какви разновидности ще се появят, дали няма са се наложи самите ваксини да се променят в сходство с това. Който си мисли, че сме овладели заболяването, надълбоко се лъже. В околните 2 години нашия живот ще продължава да е под знака на ковид. Надавам се да изобретят медикаменти, само че за в този момент най-надеждното средство си остават имунизациите. “

" Като най-често изтъкван аргумент " срещу “ се сочи фактът, че компаниите, създали ваксини за деца, не са наясно със страничните им резултати. При четвъртата вълна (в Израел тя беше в края на август и през септември) най-тежко боледуваха децата. Щом тази ваксина е добра и за рисковите групи и за възрастните, не виждам за какво да не може да бъде употребена в детски дози за най-малките. Опасенията са, че твърда бързо са разрешили потреблението й. 

В Съединени американски щати заболеваемостта у децата е спаднала внезапно. Да не забравяме, че въздействието де факто е след 3 седмици. Сега при нас има спад на болните, само че не може да предвиждаме епидемиологичната конюнктура след 3 седмици, да не приказваме след 6, когато успеваемостта на имунизацията от първата доза може да намалее. Може да се наложи и бустерна ваксина. Някои родители са съгласни да ваксинират децата единствено преди пътешестване в чужбина. Те изчакват, да не би до лятото успеваемостта на имунизацията да намалее. При другите имунизации: срещу едра шарка или детски паралич, не изчакват да има епидемиологична вълна, с цел да ваксинират децата. Правят го преди този момент “, разяснява проф. Мирон.

Доста по-предпазлив в оценката си е проф. Цвика Гранот от Йерусалимския университет.

" Като доктор бях последовател на ваксиниране на възрастните и хора в рискови групи, без значение от възрастта. Самият аз съм имунизиран. Но като педиатър смятам че имунизацията е основана на относително къси проучвания: върху 1500 деца, от които половината са получили плацебо. Всички други ваксини за деца са по типичен технологии, а тези против коронавирус по пробна и изцяло нова. Защо да я изпитват върху нашите деца? Поне 20 години са нужни да се схванат страничните й резултати. Против съм здрави деца да бъдат всеобщо имунизирани за болест, която относително малко визира подрастващите. В цялостен Израел единствено 150 деца са умряли от ковид, освен това са имали и други тежки болести. Рисковите групи би трябвало да се имунизират, само че не и всеобщо всички, в случай че се появи вариант, рисков за деца. Не би трябвало да се подлага на тестване младото потомство, с цел да се защитят възрастните! Големият ни шанс в Израел е, че имахме правото и опцията да се имунизираме сред първите в света. Но това е наше право, а не обвързване “, акцентира проф. Гранот.

" Като доктор се пробвам да дам на родителите цялостната картина с плюсовете и минусите. Те са задоволително интелигентни, носят цялостна отговорност за децата си и ще решат по какъв начин да постъпят. “

Според телефонно проучване с 500 родители, извършено от болничната каса " Макаби “, малко над 40 на 100 от тях са съгласни да имунизират децата им, към 30 на % се двоумят, а останалите са изрично срещу.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР