Израел разшири сухопътните си операции в Газа, бомбардира цели в

...
Израел разшири сухопътните си операции в Газа, бомбардира цели в
Коментари Харесай

Израел разширява операциите в Газа и се насочва към Западния бряг

Израел разшири сухопътните си интервенции в Газа, бомбардира цели в Сирия и извърши нахлуване в окупирания Западен бряг през нощта, а войната му с бойците на " Хамас " докара до повишение на напрежението в целия Близък изток. В понеделник израелските военни обявиха, че са умъртвили десетки бойци на " Хамас " в боевете в Газа и са бомбардирали " военна инфраструктура " в Сирия в отговор на изстрелвания на ракети от страната.

Израелските сили също по този начин направиха нахлуване в град Дженин в северната част на Западния бряг. Късно в неделя израелските сили нанесоха удари по цели в Ливан, откакто ракети бяха изстреляни по-дълбоко в Северен Израел, в сравнение с във всеки различен миг от началото на бойните дейности сред " Хамас " и Израел на 7 октомври.
Разпалването на спора
Воденето на бойни дейности на няколко фронта се случва в миг, когато дипломатите се пробват да предотвратят прерастването на военните дейности сред Израел и " Хамас " в по-широк районен спор, а Съединени американски щати изпратиха спомагателни военни запаси в Близкия изток и предизвестиха Иран и поддържаните от него групировки в района да не се намесват в боевете.

Реклама
В понеделник Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) обявиха, че през последните дни са поразили над 600 цели в Газа, в това число хранилища за оръжие, пунктове за изстрелване на противотанкови ракети и скривалища, употребявани от бойците на " Хамас ", като не престават да ускоряват наземните си интервенции в крайбрежния анклав, оповестява Financial Times.

Даниел Хагари, представител на ЦАХАЛ, съобщи в неделя вечерта, че силите напредват и насочи незабавен апел към цивилното население да напусне северната част на линията Газа, където Израел до момента е съсредоточил наземните си интервенции, и да се изтегля в региони, по-близки до границата с Египет.

Израел нападна бедния анклав, откогато на 7 октомври бойци на " Хамас " направиха най-смъртоносната офанзива на израелска земя, убивайки над 1400 души и вземайки повече от 230 заложници, съгласно израелски публични лица.

Палестински публични лица настояват, че израелските бомбардировки са лишили живота на повече от 8000 души в Газа и са ранили над 20 хиляди души. Израел също по този начин мощно ограничи доставките на електричество, вода, гориво и храна за анклава, което накара организациите за помощ да предупредят за разрастваща се филантропична злополука.
Реклама Още филантропична помощ
В телефонен диалог с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в неделя вечерта президентът на Съединени американски щати Джо Байдън акцентира нуждата от " неотложно и доста увеличение на потока от филантропична помощ " за цивилното население в Газа, заяви Белият дом.

Говорител на Организация на обединените нации заяви, че в неделя в Газа са влезнали 47 камиона с помощи, което е най-вече за един ден от 21 октомври насам, а общият брой на помощите от тази дата е 131. Въпреки това организациите за помощ подлагат на критика Израел за отхвърли да допусне по-големи колета, като акцентират, че доставеното до момента количество е дребна част от 500-те камиона дневно, които пристигаха преди 7 октомври.

В знак на възходящото обезсърчение в Газа UNRWA, главната организация на Организация на обединените нации, която дава помощи на територията, съобщи, че хиляди палестинци са нахлули в складовете й, с цел да отмъкнат брашно и други съществени артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР