Израел повиши предупрежденията за пътуване в Истанбул до най-високото ниво

...
Израел повиши предупрежденията за пътуване в Истанбул до най-високото ниво
Коментари Харесай

Израелските служби разкрили атентати срещу евреи в Истанбул

Израел увеличи предизвестията за пътешестване в Истанбул до най-високото равнище поради опасността от Иран за ликвидиране или похищение на израелци, които почиват в Турция.

Препоръка не се отнася за израелци, които летят с междинно кацане в Истанбул, " до момента в който не изоставен летището ", се споделя в изказване на израелския Съвет за национална сигурност.

Министърът на външните работи Яир Лапид съобщи, че " големите старания " на израелските сили за сигурност са избавили " израелски животи през последните седмици ". Той благодари на турското държавно управление за приноса му.

Той не даде повече детайлности. Израелски чиновник по сигурността съобщи пред " Ройтерс ", че Турция е арестувала няколко обвинени " оперативни служащи " на иранската Революционна армия.

Турските публични лица и иранското посолство в Анкара не дадоха отговор незабавно на въпросите за коментар.

" Призоваваме израелците да не летят до Истанбул - и в случай че нямате жизненоважна причина, не летете до Турция. Ако към този момент сте в Истанбул, върнете се в Израел допустимо най-скоро ", сподели Лапид в телевизионно изказване.



" Тези терористични закани са ориентирани към почиващите израелци. Те избират по инцидентен, само че тенденциозен метод израелски жители за да ги отвлекат или убият ", сподели той.

" Оттук желая да предам обръщение и на иранците. Който и да нарани израелците, няма да му се размине. Дългата ръка на Израел ще ги стигне, без значение къде се намират. "

Техеран се закани да отмъсти на Израел, който упреква за убийството на 22 май на Хасан Саяд Ходай, полковник от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, който беше убит зад волан а на колата си от двама души на мотоциклет.

Израел нито удостоверява, нито отхвърля отговорността - общоприета политика във връзка с обвиняванията в убийства. Израел упрекна Ходай, че е възнамерявал набези против негови жители по целия свят.

Турция е известна туристическа дестинация за евреите. Двете страни възвръщат връзките си след повече от десетилетие на обтегнати връзки.

По този метод Йерусалим ускори издаденото на 30 май предизвестие за пътешестване в Турция поради закани към летуващите там израелци от Иран.

В понеделник иранските медии оповестиха, че двама членове на военизираното авиокосмическо поделение на Революционната армия са починали като " мъченици " в Иран при обособени произшествия през уикенда. Този термин нормално се дава на лицата, изпълняващи значими задания.

Смъртта на двамата мъже идва в миг, когато напрежението остава високо поради разваленото нуклеарно съглашение на Иран със международните сили и програмата му за обогатяване на уран, която сега е най-близо до равнищата на оръжие. Въпреки че управляващите не допускат, че гибелта на мъжете е породена от нечиста игра, Израел е упрекнат в убийството на други високопоставени членове на армията в изискванията на разрастващата се рецесия.

Полуофициалните новинарски организации " Фарс " и " Тасним ", за които се счита, че са близки до армията, идентифицираха един от починалите като Али Камани и обявиха, че той е умрял в централния ирански град Хомейн. " Тасним " съобщи, че Камани е умрял при " автомобилна злополука ", без да се дават нови детайлности.

В Хомейн, родното място на великия аятолах Рухола Хомейни, който управлява Ислямската гражданска война през 1979 година, се намира в провинция Маркази. В тази провинция се намира и иранският реактор за тежка вода " Арак " - основен обект от нуклеарната стратегия, който се охранява и от Противовъздушна отбрана.

Другият погубен иранец е умрял в провинция, където има площадка за изпитване на балистични ракети.

Съобщението за гибелта на двамата мъже идва към седмица и половина след известието за гибелта при неразбираеми условия на полковника от армията Али Есмаилзадех , член на експедиционните сили Кудс.

През май двама въоръжени мъже на мотоциклет гръмнаха полковник от армията Хасан Саяд Ходаи в Техеран.

Начинът на убийствата припомня за предходни целенасочени набези от страна на Израел в Иран. През ноември 2020 година високопоставеният ирански боен академик в региона на нуклеарната енергетика Мохсен Фахризадех беше погубен с отдалечено ръководена картечница, до момента в който пътуваше в автомобил край Техеран.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР