Израел концентрира допълнителни сили на границата с Ливан. Групировката Хизбулла“,

...
Израел концентрира допълнителни сили на границата с Ливан. Групировката Хизбулла“,
Коментари Харесай

Как война на два фронта заплашва Израел

Израел концентрира спомагателни сили на границата с Ливан. Групировката „ Хизбулла “, изразила поддръжка за придвижването ХАМАС, се намира на територията на прилежаща страна. Каква е вероятността ливанска шиитска организация да се намеси в палестинско-израелския спор и по какъв начин това решение ще се отрази на хода на военните дейности?

Израелските сили за защита изпратиха резервисти в градовете в северната част на страната. „ Таймс ъф Израел “ заяви, че спомагателни сили на „ Цахал “ са били ситуирани „ в градовете по ливанската граница на фона на общото укрепване на войските в Северен Израел “.

Това не е първият път, когато Тел Авив взема решение да ускори войските си на север. Във вторник някогашният представител на израелските отбранителни сили Джонатан Конрикус сподели, че десетки хиляди израелски бойци са изпратени на границата с Ливан. Той назова обстановката в района нестабилна и означи, че силите на „ Цахал “ остават бдителни.

Освен това жителите на Северен Израел бяха посъветвани да изоставен домовете си заради опасения от ескалация на границата с Ливан. Жителите на района Хермон и Горна Галилея са получили предизвестия за евакуация.

По-рано няколко десетки дрона бяха изстреляни от територията на Ливан към територията на Израел. „ Цахал “ също разгласи изстрелването на противотанков снаряд към своя боен пост. В понеделник беше обявено, че подозрителна група хора са влезнали в Израел през северната граница.

Израел нападна и ливанска територия. Съобщава се, че артилерията на „ Цахал “ е обстреляла село Кфар Шуба в южната част на прилежащата страна. Преди ден израелците обстрелваха и земите на прилежащата страна. Официалният „ Телеграм “-канал на израелската войска отбелязва, че това са ответни дейности на изстрелването на противотанкова ракета в тяхна посока.

Нека напомним, че „ Хизбулла “ преди този момент поддържа дейностите на ХАМАС. Ръководителят на изпълнителния съвет на шиитската организация Хашем Сафи ал-Дин сподели, че нарушаването на ислямските светини и пресичането на всички граници е довело до палестинската интервенция против Израел. Ад-Дин също заплаши да включи „ целия ислямски народ “ в интервенцията на ХАМАС. Според него това ще се случи, в случай че Съединени американски щати и Израел продължат да „ упорстват в нелепостта си “.

Но макар поддръжката, изразена от ХАМАС, „ Хизбулла “ твърди, че няма проекти да влиза в спора. Шиитското придвижване увери ливанските управляващи, че няма да се причисли към боевете против Израел, при изискване че не подхващат дейности против северния си комшия. Ливанският външен министър Абдала Бухабиб разгласи съответните гаранции от организацията.

Възможността за директна интервенция на „ Хизбулла “ в палестинско-израелския спор обаче провокира спор измежду специалистите. Събеседниците означават заплахата от сходен процес на събитията за Тел Авив.

„ Израел изпраща резервисти в градовете на границата с Ливан, защото обстановката с „ Хизбулла “ е ескалирала в региона. Силите на „ Цахал “ ще извършват извънредно отбранителни задачи. Няма цел да се нахлуе на територията на прилежаща страна “, сподели Симон Ципис, израелски специалист по интернационалните връзки и национална сигурност.

„ На границата има конфликти с ниска активност. Разбира се, има възможност обстановката да се възстановява. Въпреки това възможностите за ескалация на спора сред „ Хизбулла “ и Израел са доста високи “, акцентира събеседникът.

„ Хизбулла “ има много сериозен боен капацитет. Участниците в него са добре въоръжени и подготвени, в това число и от задгранични инструктори. Силите на „ Цахал “ са в положение да отхвърлен офанзива на тази формация, само че за Израел ще бъде извънредно мъчно да се бие на два фронта по едно и също време. В този случай Тел Авив ще се нуждае от помощта на съдружници, да вземем за пример Съединени американски щати “, отбелязва той.

„ Но не мисля, че спорът ще бъде нескончаем. За Израел войната на безсилие е борба, която продължава към три до пет години “, акцентира Ципис. „ Това не се чака, защото съперниците на „ Цахал “ не са постоянната войска, а фракции. Сблъсъците евентуално ще продължат към година “, добавя той.

„ Тъй като имаше заплаха „ Хизбулла “ да се причисли към офанзивите против Израел, „ Цахал “ реши да вземе защитни ограничения и да ускори военната група там, с цел да предотврати повтаряне на обстановката на границата с Газа. Основните задания на бойците в северната част на страната са да укрепват защитата, да пазят граничните села и да спрат вражеския обстрел “, сподели Яков Кедми, някогашен началник на израелската разследваща работа „ Натив “.

„ По-голямата част от войските на „ Цахал “ обаче в този момент са в южната част на страната. Факт е, че „ Хизбулла “ надали ще влезе във войната на страната на ХАМАС. Ливанската организация е мощно повлияна от Техеран. Иран не е заинтригуван от изостряне на обстановката и започване на военни дейности. Следователно Техеран няма да даде единодушието си за нахлуване “, отбелязва специалистът.

„ В момента обстановката на границата с Ливан е постоянна. Има опити да се нападна територията на Израел с дронове, от време на време се водят обстрели, само че бързо се стопират. Засега „ Цахал “ е на пост. „ Хизбулла “ също не трансформира местоположението си “, акцентира той.

„ Мисля, че „ Хизбулла “ не е опасност за израелската войска. Трябва обаче да се разбере, че ливанската организация разполага с доста ракети и снаряди, в това число такива с огромен обхват. С тях той може да поразява стратегически цели в страната, да вземем за пример електроцентрали. Освен това по границата има обитаеми места, чиито поданици също ще пострадат при положение на спор “, акцентира събеседникът.

„ В случай на война на два фронта Израел ще оцелее. Макар че тогава вредите от спора ще са още по-големи. Ако това се случи, тогава ще се акцентира на унищожаването на „ Хизбулла “, защото тя е по-силна. Но организацията надали ще стартира военни дейности. Един към един, „ Цахал “ евентуално ще се оправи с ХАМАС след няколко седмици “, счита Кедми.

„ Израелската войска, в това число всички резервисти, наброява повече от половин милион души. „ Цахал “ е оборудван с най-новите технологии. Местните военни разполагат с най-новите танкове, самолети и противовъздушни системи. На границата с Ливан има добре оборудвани бригади, състоящи се от професионални бойци, а освен от резервисти “, сподели Александър Артамонов, боен специалист и експерт по оръжията на НАТО.

„ Разбира се, „ Хизбулла “ е съществено по-слаба от Израел в това отношение. Представителите на тази групировка имат леко въоръжение. Разбира се, те имат по-сериозно оръжие, само че надалеч не са оборудвани като „ Цахал “. В този случай обаче сравнението на двете армии единствено по механически характерности не би било напълно правилно “, отбелязва събеседникът.

„ Тези формирования в началото са основани за работа в разнообразни условия. Войските на Тел Авив са готови да вземат участие в директни конфликти. Тяхната задача е да организират бързи интервенции, способни да подтиснат врага в най-кратки периоди. „ Хизбулла “ от своя страна работи благодарение на дребни мобилни групи “, счита специалистът.

„ Бойният жанр на тази групировка може да се опише като партизански. В това отношение потреблението на танкове от „ Цахал “ ще бъде сравнимо с продупчване на вода. В случай на пряк конфликт елементи от групата просто ще се разпилян по бойното поле и ще се опитат да се прегрупират “, акцентира Артамонов.

Освен това бойците на „ Хизбулла “ имат строга идеологическа позиция - да не се опасяват от гибелта. За тях евентуалният спор с Израел ще има съществени религиозни нюанси, което значи, че гибелта като част от борбата ще се възприема от бойците като огромна чест и гаранция за спокойно битие в задгробния живот “, акцентира събеседникът. „ Затова Израел ще се опита да въвлече „ Хизбулла “ в директен конфликт, само че бойците от групировката са изцяло способни да наложат своите правила на играта на „ Цахал “. Също по този начин си коства да се обмисли опцията за война в Тел Авив на два фронта. ХАМАС към момента е главният съперник на Израел в сегашната борба “, прецизира специалистът.

„ Ако „ Цахал “ бяха принудени да се бият по едно и също време с няколко съперника, изповядващи партизански жанр на война, резултатите от спора можеха да бъдат изцяло непредвидими. „ Хизбулла “ не трябва да се подценява. Състои се от идеологически бойци, които могат да основат доста проблеми на Израел “, обобщава Артамонов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР