Израел изпрати днес изтребители над ивицата Газа в отговор на

...
Израел изпрати днес изтребители над ивицата Газа в отговор на
Коментари Харесай

Напрежение между Израел и Хамас, кръвопролитна операция и ракетна атака

Израел изпрати през днешния ден изтребители над линията Газа в отговор на изстреляните оттова към израелска територия десетки ракети от радикалната палестинска формация " Хамас ". Тази поредна ескалация на насилието бе предшествана от кръвопролитна интервенция предната нощ, съобщи ДПА.
 
Най-малко 10 израелци са потърпевши от днешния ракетен обстрел от линията Газа, съобщи ТАСС.
 
По израелска територия от Газа са били изстреляни към 200 ракети, а в отговор израелската бойна авиация е почнала да нападна " терористични цели " по цялата територия на линията Газа, която е под контрола на " Хамас ". Най малко двама палестинци са починали в ответните въздушни удари, споделиха от здравното ведомство в Газа.
 
Израелските военни оповестиха, че е задействана системата за противоракетна защита " Железен купол ". Сирени предизвестяват хората в застрашените региони, измежду които градовете Сдерот и Офаким, да стоят покрай убежищата.
 
Напрежението сред Израел и " Хамас " набъбна след кръвопролитна интервенция предната нощ. Според " Хамас " израелски бойци под прикритие са прекосили нощес с граждански автомобил границата и са влезнали в престрелка с бойци на " Хамас ". В размяната на огън са били убити седмина въоръжени палестинци и един израелски подполковник. Конфликтът бе последван неотложно от въздушни удари от израелска страна и залп от ракетен огън от Газа към Израел. Сред убитите палестинци е и един офицер от Бригадите " Касам " - военното крило на " Хамас ", който отговарял за прокопаването на тунели под границата с Израел и за подготвянето на ракетни и други офанзиви против Израел, настояват палестински източници, представени от ДПА.-->
 
Преди няколко дни Израел и " Хамас " реализираха с посредничеството на Катар и Египет кардинално съглашение за доставка на твърда валута и течни горива за линията Газа, напомня Асошиейтед прес. Споразумението е част от по-обхватни старания за облекчение на ситуацията в мизерстващата Газа след 11 години на икономическа обсада от две страни - Израел и Египет. Не е ясно дали новият изблик на принуждение ще попречи на този развой.
 
Събитията по границата накараха израелския министър председател Бенямин Нетаняху да редуцира визитата си в Париж и да се върне за съвещания с шефовете на израелските служби за сигурност. След идването си в Израел Нетаняху изрази в " Туитър " респект към паметта на убития подполковник, чието име не бе обявено.
 
Ръководството на " Хамас " анулира постоянния седмичен митинг по северозападната граница на Газа с Израел. Организаторите се позоваха на " настоящото състояние със сигурността ".
 
От " Изедин ал Касам " - военното крило на " Хамас " - споделиха, че израелските военни под прикритие са навлезли нощес на 3 километра навътре в линията. Те умъртвили Нур ел Дийн Барака - пълководец от междинния ешелон в командването на " Изедин ал Касам ". Палестински бойци разкрили колата и почнали да я преследват, само че израелската авиация разкрила огън и починали няколко палестинци. Празният автомобил, употребен евентуално от израелците, е бил открит овъглен след няколко провали с ракета.
 
Израелските военни дадоха малко сведения за аргументите за интервенцията, като се изключи че тя е била осъществена от " специфични елементи " и е била от " огромно значение " за сигурността на Израел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР