Израел е подложен на все по-голям натиск да се съгласи

...
Израел е подложен на все по-голям натиск да се съгласи
Коментари Харесай

Израел е под натиск да удължи временното примирие във войната с Хамас

Израел е подложен на все по-голям напън да се съгласи да удължи. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че поддържа удължаването на прекратяването на огъня, което би трябвало да завърши във вторник сутринта и е част от съглашението за освобождение на заложниците, държани от " Хамас " в линията Газа. Спирането на бойните дейности е сериозно належащо, с цел да може в анклава да влезе спомагателна помощ и да бъдат освободени още пленници.

" Тази договорка дава животоспасяващи резултати ", съобщи Байдън в неделя. " Сделката е структурирана по този начин, че да може да бъде удължена, с цел да продължи да надгражда тези резултати. Това е моята цел. Това е и нашата цел: тази пауза да продължи и след утрешния ден. "

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху беседва с Байдън в неделя и съобщи, че е допустимо удължение на периода, като повтори, че всеки спомагателен ден от примирието зависи от освобождението на още 10 заложници, оповестява Bloomberg. Той удостовери още веднъж, че Израел няма да промени задачата си да се опита да унищожи " Хамас ".
Реклама
По-дългото помирение " би било добре пристигнало ", сподели Нетаняху в изказване. " В същото време споделих и на президента Байдън, че в края му ще пристъпим към осъществяване на задачите си с цялостна мощ: Елиминирането на " Хамас ", гарантирането, че Газа няма да се върне към това, което беше, и - несъмнено - освобождението на всички наши заложници. " Какво се случи по време на примирието след интензивни договаряния, водени с посредничеството на Катар и благодарение на Египет и Съединени американски щати. " Хамас " и Израел се споразумяха, че подкрепяната от Иран военна формация ще освободи 50 заложници, като в подмяна израелското държавно управление ще освободи 150 палестинци от пандиза.

В неделя " Хамас " пусна още 17 души, в това число четиригодишно момиченце - американско-израелско дете с двойно поданство - чиито родители бяха убити от " Хамас " при нападението против Израел на 7 октомври. Това нахлуване даде началото на войната. При него " Хамас ", която е оповестена за терористична организация от Съединени американски щати и Европейския съюз, умъртви към 1200 души и отвлече 240. Израел отвърна с масирана бомбардировка на Газа, ръководена от " Хамас ", и сухопътна атака. По данни на ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в анклава са убити към 15 хиляди палестинци, а огромна част от него е превърната в отломки.

До неделя " Хамас " съобщи 58 заложници. Предвиждаше се " Хамас " да освободи още 11 израелци в понеделник, с цел да извърши четиридневното съглашение.

Някои израелски чиновници се притесняват, че колкото по-дълго продължи примирието, толкоз по-трудно ще бъде за Израел да възобнови войната.
Реклама
Според Джошуа Красна, някогашен почитан израелски посланик и анализатор по разузнаването, " въпросът е какъв брой легитимност ще има Израел, с цел да възобнови акцията си след дълготрайно преустановяване на огъня ". " За израелското държавно управление ще бъде доста мъчно, в случай че не и невероятно, да не продължи прекратяването на огъня, в случай че " Хамас " предложи да освободи спомагателни заложници. ", счита той.

Броят на жертвите измежду цивилното население в Газа провокира все по-голяма угриженост измежду политиците от Демократическата партия в Съединени американски щати, като някои от тях приканват за обвързване на по-нататъшната военна помощ за Израел със спазването на интернационалното филантропично право.

Примирието включва и доставката на повече храни и медикаменти в Газа през граничния пункт Рафах с Египет. Организация на обединените нации и палестински публични лица настояват, че войната е основала филантропична злополука на територията. Израел заяви, че 200 камиона с помощи са влезнали в Газа в неделя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР