Израел депортира ирански евреин, заподозрян в опит за шпионаж с кутия с тъкани

...
ЙЕРУСАЛИМ (Ройтерс) - Израелската разузнавателна агенция Шин Бет заяви, че
Коментари Харесай

ЙЕРУСАЛИМ (Ройтерс) - Израелската разузнавателна агенция Шин Бет заяви, че е осуетила опит за шпионаж на Иран в петък, когато е задържала и след това депортирала ирански евреин, който долетял до страна с кутия за кърпички, за която каза, че е предназначена да скрие оборудване за наблюдение.

Шин Бет каза, че мъжът, който има роднини в Израел, е признал при разпит на летище Бен Гурион, че е пристигнал в страната, за да шпионира Израелски цели за ирански агенти по сигурността. В него се казва, че на мъжа, който е открит с мобилни телефони, захранващи банки и пари, е отказан достъп и е депортиран обратно в Иран.

„Това събитие е част от широки ирански усилия за установяване на мрежи за шпионаж и терор в Израел ”, се казва в изявление на Shin Bet.

Мисията на Иран към ООН в Ню Йорк не отговори веднага на искане за коментар.

Попитан защо заподозреният е бил депортиран по-скоро отколкото да бъде преследван, служител по сигурността каза на Ройтерс, че наред с другите оперативни съображения на агенцията, тя смята, че мъжът е действал под натиск и е бил мотивиран от финансова изгода.

Длъжностното лице добави, че има „малка вероятност“ за правна помощ, тъй като заподозреният не е бил израелски гражданин.

Израел и Иран са били заключени във война в сянка от десетилетия, с взаимни обвинения в саботаж и заговори за убийство.

Според според Световния еврейски конгрес, в навечерието на Ислямската революция от 1979 г. в Иран е имало около 80 000 евреи, повечето от които са напуснали страната след това, но се смята, че общността все още е най-голямата в Близкия изток извън Израел.

(Репортаж от Хенриет Чакар; Допълнителен репортаж от Дан Уилямс и Мишел Никълс; Редактиране от Хю Лоусън)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР