Изпускателната система на колата е много важна за правилната работа

...
Изпускателната система на колата е много важна за правилната работа
Коментари Харесай

Смяна на гърне на автомобил – какво трябва да знаем?

Изпускателната система на колата е доста значима за вярната работа на мотора и минимизиране на шума. Какво е значимо да знаем за нея, кои са водещите фактори за щета и по какъв начин да извършите промяната независимо, ще ни опишат малко повече от онлайн магазин TopCar?
Какво съставлява гърнето на автомобила?
Основното предопределение е отстраняването на образувалите се в горивната камера газове. Основният техен източник е мотора, по време на неговата работа. Сред отговарящите за отвеждането на отделените газове съставни елементи са изпускателния колектор, шумозаглушителя, катализатора, ауспуха. Единствената забележима част от всички изброени е стърчащата от задната част на транспортното средство тръба. Същевременно, всичко е малко по-сложно. Гърнето на автомобила минава по цялото продължение на ходовата част и задачата е понижаване на шума.
--> Кои са аргументите водещи до проблеми в гърнето?
Често срещана причина за възникването на неизправности в изпускателната система на автомобила е напредналата наслойка. Това води до поява на разнообразни по размери отвори и значително усилва силата на генерирания тон от транспортното средство. Подобни неизправности са труднооткриваеми, без образен взор върху положението на тръбите изпод. Такива неизправности могат да зародят при нескончаем престой на автомобила навън или при постоянно шофиране по мокри пътища. Разрушаването на метала и образуването на дупки в него е вследствие и от развиването на високи температури и мощното нагряване.
Какво се случва, в случай че не промените гърнето?
Съществуват голям брой признаци, които ще подскажат при щета на тръбите на изпускателната система:
повишен разход на гориво – съществуването на отвори по тръбите ще докара до спад в налягането и увеличение на нездравословните емисии;проникване на газове в салона – те са доста нездравословни и тяхното поемане може да аргументи главоболие, зашеметяване и отмалялост, а даже и смърт;повече разноски в бъдеще – дребните пукнатини и дупки в тръбите са лесни за премахване, само че тяхното занемаряване ще докара и до формиране на огромни отвори. Това ще наложи цялостна промяна и закупуване на ново гърне за автомобила;поява на трептения във кормилото или педала – според от степента на повредата се следи и трептене на транспортното средство по време на придвижване. Подобно положение може да съставлява заплаха за хората в колата. Съветите са да я закарате на сервиз при първи прояви на сходно държание.Как се сменя гърне на автомобил?
След като към този момент имате закупен целия комплект гърнета за автомобила, би трябвало да паркирате колата на равна повърхнина и да изключите мотора. Превозното средство се подвига на крик и се слагат подпори, които стабилно да го държат в това състояние. Всички гайки се напръскват с VD и се оставят най-малко за 5 минути. Ауспухът се смъква, посредством насърчаване на съответните болтове с подобаващата тресчотка. Премахнете всички остарели детайли и на тяхно място монтирайте новите, като употребявате идващите в комплекта болтове и гайки.

Когато се уверите, че всичко е инсталирано вярно и е по местата си, крепежните детайли са затегнати и няма хлабави и преносими елементи, запалете колата до момента в който е още на подпорите. При работа на мотора, проверете за съществуване на течове на изгорели газове. Ако всичко е наред и шумът е станал доста по-тих, това е знак за добре свършена работа.
Колко дълго устоя едно гърне за автомобил?
Точно време е мъчно да се уточни, защото фактори за това са районния климат, методът на шофиране, близките условия и дали системата е двойна или единична. Средната дълготрайност за работа в градски условия е почти две до три години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР