Изпреварващото търсене на петрол от рафинериите през втората половина на

...
Изпреварващото търсене на петрол от рафинериите през втората половина на
Коментари Харесай

МАЕ вижда риск от сериозен недостиг на петролни продукти в края на 2023 г.

Изпреварващото търсене на нефт от рафинериите през втората половина на 2023 година може да докара до забележителен дефицит на петролни артикули, съгласно месечния отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Нарастващото ползване на петролни запаси през третото и четвъртото тримесечие на 2023 година може да окаже напън върху рентабилността и активността на нефтопреработката, което ще докара до забележителен дефицит на петролни артикули, изключително през последното тримесечие на годината “, акцентира МАЕ.

Агенцията чака международното търсене на нефт да нарасне с съвсем 2 млн. барела дневно през 2023 година до общо 101.9 млн. барела на ден.

Очакваното нарастване ще бъде доминирано от прогнозата за напредък на Китай от към 900 000 барела дневно.

„ След завръщането на Пекин в края на 2022 година след строгите Коронавирус ограничавания, чакаме китайското търсене на нефт бързо да набере скорост и да надвиши равнищата от 2021 година до края на годината “, споделиха от организацията.

Миналият месец международното предложение на нефт остана значително устойчиво, като се увеличи единствено с 10 000 барела дневно месечно до 100.8 милиона барела дневно.

Месечният отчет на МАЕ за пазара на нефт демонстрира, че производството на недопечен нефт от ОПЕК е приблизително 29.6 милиона барела дневно през януари, отбелязвайки спад от към 40 000 барела дневно по отношение на месеца.

„ Очакваме по-нататъшни спадове в доставките на недопечен нефт от ОПЕК+ този месец, водени от Русия, защото ембаргото на Европейски Съюз върху нейните артикули влиза в действие. Добивът в Ангола, Ирак и Казахстан се чака да намалее заради поддръжка “, сподели организацията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР