Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски

...
Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски
Коментари Харесай

Радев след среща с Наташа Мусар: Тестват общественото мнение за изпращане на войски в Украйна

Изпращането, въпреки и на основата на двустранно съглашение, на войски от натовска страна в Украйна, значи световен конфликт. В Париж стартира да се тества публичното мненеи за изпращането на такива войски от обособени страни. Това сподели президентът Румен Радев на взаимен брифинг с президента на Словения Наташа Пирц Мусар, представен от Българска телеграфна агенция.

Словенският президент е на публично посещаване в България по покана на президента Радев.

Следим с интерес и нескрита паника срещата в Париж на европейски водачи, където стартира да се тества публичното мнение за изпращане на войски на обособени страни, сподели Румен Радев след срещата си със словенския президент. Стратегията на предоставяне на още и още оръжия очевидно не дава резултат. Големият проблем към този момент не е в оръжията, огромният проблем е, че свършват хората на бойното поле и имам вяра, че европейските водачи ще проявят задоволително разсъдък и един доста уравновесен метод в поддръжката към Украйна, тъй че да не стигаме до изключителна ескалация и до риск от трета международна война и нуклеарен спор, разяснява българският държавен глава.

Ден по-рано френският президент Еманюел Макрон съобщи, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще, само че че на този стадий " няма консенсус " за сходно решение.

" Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по формален, признат и утвърден метод. В дълготраен проект обаче нищо не трябва да се изключва. Ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че Русия няма да може да завоюва тази война ", изясни френският президент в края на интернационална конференция в поддръжка на Украйна в Париж.

Радев акцентира, че очаква българският министър председател да даде повече уточнения за това, което той изложи през вчерашния ден като подготвеност за двустранно съглашение за сигурност сред Украйна и България.

Моят апел е за един доста деликатно премислен и уравновесен метод. Не можем да изоставим Украйна сама, тъй като това значи да компрометираме вярата в личните си правила и полезности и в интернационалното право. В правото на всяка една страна е да отстоява своя суверенитет, независимост и самостоятелност. Не можем да си позволим и недомислени дейности, които да доведат до световен боен конфликт, съобщи Радев.

Споделихме своята паника от двегодишната война на Русия против Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че тактиката за реализиране на победа на бойното поле с военни средства не дава стремежи резултат към този момент две години. Броят на жертвите и разрушенията порастват, сподели още президентът.

По думите му с сътрудника му от Словения са показа и мнението, че Европейският съюз би трябвало да се преценява със своите решения, стандарти и правила и България и Румъния не могат да стоят повече отвън пълноправното участие в Шенген и то във време на енергийна и икономическа рецесия, във време на война, когато военната подвижност е главен фактор за гарантиране на мира, сигурността и стабилността, разяснява Радев.

По думите му това публично посещаване е удостоверение за отличния разговор сред България и Словения, в това число на най-високо политическо равнище.

Днес имахме опция да обменим съответни хрумвания за активиране на нашите двустранни връзки и се обединихме към мнението, че има към момента огромен необработен капацитет, макар тяхното интензивно развиване, изясни той.

Окуражаващо е, че в границите на няколко години успяхме да удвоим търговско-икономическия продан сред България и Словения, само че това не ни успокоява, тъй като капацитетът е доста по-голям. Можем да развиваме съдействие и да продължим да го задълбочаваме в области като търговията, вложенията, енергетиката, новите технологии, стартъпите, селското стопанство, образованието, науката и културата, счита президентът.

Тази година България ще бъде почетен посетител на ревюто " АГРА 2024 " в Словения, напомни Радев. Според него са съществени вероятностите в енергетиката, където и Словения, и България спомагат за по-голяма диверсификация и сигурност на нашия район.

България и Словения бяха един до друг, когато водихме борбата в Европейската комисия и Европейския съвет, за признаването на нуклеарната сила като чиста зелена сила, уточни той. Словения е водач в страните от Източна Европа, когато приказваме за кръгова стопанска система, зелена стопанска система, по-висока продуктивност на труда, за постигането на по-висок стандарт и качество на живот, сподели още Радев.

И Словения, и България стоим твърдо зад напъните за ускорена интеграция на страните от Западните Балкани, съобщи президентът. По думите му напрежението в Западните Балкани пораства, както и опитите за въздействие на трети страни за повишение на това напрежение. Европейския съюз оказва сериозна помощ и въздействие, тъй че това напрежение да не минава сериозни граници, само че чакаме Европейски Съюз да оказва още по-голяма помощ и да бъде интензивен процесът по европейска интеграция на Западните Балкани. Принципът на личните заслуги не би трябвало да става пленник на геополитически съображения, съобщи още Румен Радев.

От своя страна президентът на Словения Наташа Пирц Мусар съобщи, че връзките сред България и Словения нямат отворени или нерешени въпроси, тъй че дружно можем да си сътрудничим върху тематики, които са значими за Европа или света, без никакви спънки. 

Наташа Приц Мусар благодари за помощта, която България е предложила на Словения по отношение на наводненията предходната година. " Много страни се отзоваха и помагаха в тази тежка обстановка. Промените в нашия климат са сигурно поради нехайността на човечеството, само че Словения доста работи върху тази област - с цел да можем да предотвратим такива бедствия и в други страни и да предадем нашия опит ", сподели тя. Това, което ни сполетя, сподели каква голяма взаимност има сред нас и страните от Европейския съюз, добави словенският президент.

Тя означи и културните връзки, които свързват двете страни. В програмата ѝ е планувано посещаване в Пловдив на следващия ден, където ще бъде отдадена респект на словенския журналист и стенограф Антон Безеншек.

Мирът и сигурността са два гръбнака, които ни свързват, двете страни са сътрудници отдавна в Европейския съюз и НАТО, сподели президентът Наташа Пирц Мусар. Тя напомни, че тази година Словения чества 20 години от влизането си в двете организации.

Благодаря, че и вие сте " за " концепцията нашият район да стане по-мирен и по-стабилен, като приемем страните от Западните Балкани в този съюз, въпреки че ни е ясно, че единствено с нас това няма да се случи, обърна се Наташа Приц Мусар към Румен Радев. След като България влезе в Европейския съюз районът стана по-стабилен и нашата задача е да оказваме помощ, акцентира тя.

" Много желая България и Република Северна Македония да разрешат отворените въпроси, които имат. Много пъти през днешния ден в диалозите с президента споменахме, че сходни въпроси не би трябвало да замират, както и културният разговор, с който са свързани освен нашите две страни, само че и другите страни от Балканите ", означи Наташа Приц Мусар.

Тя сподели още, че съгласно нея е извънредно време страните от Западните Балкани да влязат в Европейския съюз, тъй като, в случай че не влязат пространството за сигурност няма да бъде цялостно. Следващата година ще отбележим 30 години от геноцида в Сребреница, това към момента отеква в нашите глави и би трябвало да напрегнем нашите старания да приемем тези страни в Европейския съюз, акцентира Наташа Приц Мусар.

Словенският президент означи още, че е пристигнала в България с огромна бизнес делегация, като на бизнес конгрес по-късно през днешния ден ще се обсъдят благоприятни условия за по-голямо съдействие, за стопански и търговски продан. " За 2022 година имаме 40% покачване на вложенията и на обмена, доста желаеме и в бъдещето това да се покачва. За доста словенски компании България се оказва извънредно привлекателна, и в региона на кулинарията и селскостопанските артикули, и на всичко, което имаме ", сподели президентът на Словения.

Тя беше посрещната със специфична гала на площад " Св. Александър Невски ", където дружно с Румен Радев отдадоха респект пред Паметника на Незнайния боец, след което се насочиха за среща на четири очи на  " Дондуков 2 ". 

Предстои Наташа Пирц Мусар да посети и Пловдив, както и да се срещне с премиера Николай Денков и с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

 

 

Снимки: Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР