Изпращаме месец април с 20-градусови температури, но той започна с

...
Изпращаме месец април с 20-градусови температури, но той започна с
Коментари Харесай

Синоптичка предупреди за голяма опасност, надвиснала над България

" Изпращаме месец април с 20-градусови температури, само че той стартира с динамично време и ще ни изпрати с динамично време. Във вторник и сряда ще има по-чести валежи. Това обяви синоптикът Александрина Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя разясни, че има заплаха и от градушки в северозападните, западните и югозападните елементи на страната. Янкова акцентира, че валежите ще са по-активни до вторник-сряда.

" Те ще бъдат над доста места в страната, най-вече облачно ще бъде. Но от четвъртък въздушната маса ще се стабилизира и към този момент ще се успокоят преваляванията. Ще имаме повече слънчеви часове, само че температурите ще бъдат по-ниски - към 15-17 градуса. От петък стартира последователно покачване на температурите. А планинските преходи е хубаво да се създадат преди обед ", разяснява Янкова.

Според прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология през днешния ден през страната ще минава леден атмосферен фронт. Облачността ще е забележителна, към и след обяд купеста и купесто-дъждовна. Ще има превалявания от дъжд, на доста места съпроводени с гръмотевици.

По-интензивни ще са явленията в планинските региони. Вятърът в по-голямата част от страната ще се ориентира от северозапад, в източните региони - от югозапад, ще е слаб до сдържан. Дневните температури ще се намалят и оптималните ще са сред 17° и 22°, в София - към 17°.

Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца и ще продължи да се намалява

Над планините облачността ще е забележителна, след обяд купеста и купесто-дъждовна, с превалявания от дъжд, над 2300 метра - от сняг. На доста места преваляванията ще са краткотрайно интензивни и съпроводени с гръмотевици. Вятърът ще е сдържан, краткотрайно мощен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 11°, на 2000 метра - към 5°.

По Черноморието облачността ще е забележителна, след обяд купеста и купесто-дъждовна. Ще има превалявания от дъжд, по южното крайбрежие съпроводени с гръмотевици. Ще духа до сдържан югозападен вятър. Максималните температури ще са 14°-18°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 31 мин. и залязва в 20 ч. и 18 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 47 мин. Луната в София залязва в 1 ч. и 20 мин. и изгрява в 9 ч. и 45 мин. Фаза на луната: три дни преди първа четвърт.

Янкова напомни, че в неделя станахме очевидци на извънредно ясно небе, а под него се виждаше Венера.

" На 5 май всички фенове на астрономията ще могат да следят едно астрономическо събитие, като отчасти лунно затъмнение в полусянката на Земята. Може да се види в 20:29 ч. Самото събитие ще стартира много по-рано ", добави още синоптикът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР