Изпращаме 2021 година с ръст на заразените от COVID-19. За

...
Изпращаме 2021 година с ръст на заразените от COVID-19. За
Коментари Харесай

Опашки от желаещи да се ваксинират в навечерието на Новата година

Изпращаме 2021 година с растеж на инфектираните от COVID-19. За ден заболеваемостта се е нараснала с повече от 10 % и към този момент е 325 на 100 000 души.

От през днешния ден срокът за слагане на подсилваща доза ваксина е понижен от 6 на 3 месеца. И в последния ден на годината пред дежурните пунктове за имунизация в София имаше искащи да се имунизират.

Часове преди края на 2021 година пред " Пирогов " имаше опашка за ваксини. Повечето хора чакаха за бустерна доза.

" Смятам, че си подсигурявам по-голям имунитет ", показа Нели Стоянова.

Утре имунизационният пункт на " Пирогов " няма да работи. Кабинетът в болница " Княгиня Клементина " ще дежури и на 1 януари.

" Без " Астра Зенека ", с останалите ваксини може да се имунизират. С " Модерна " би трябвало авансово да се запишат повече хора, с цел да се употребява флакона пълноценно ", изясни доктор Митко Тулийски, МБАЛ " Княгина Клементина ".



На 1 януари в София ще работи и имунизационният кабинет в центъра за Спешна помощ.

" Не е желателно, не се предлага след имунизация да се употребява алкохол. Няма някакво ограничаване за храната ", разясни доктор Антоанета Цветкова, ЦСМП-София.

Цвета Орльова и брачният партньор ѝ взеха решение да си сложат подсилваща доза в пункта на Спешна помощ, часове преди настъпването на новата година.

" Днес имахме опция, че имахме преди този момент други отговорности. За да не се заразяват другите хора е хубаво да се имунизираме ", твърди Цвета Орльова.

И в Пловдив в навечерието на Нова година имаше искащи да се имунизират.

" Защото всеобщо се имунизират и ние взехме решение ", сподели мъж от Рудозем.

" Ами аз го прекарах преди 9-10 месеца, само че в лека форма и в този момент взех решение да се ваксинирам към този момент, тъй като ще пътувам по чужбините ", описа Васил Камбуров от Пловдив.

Вял интерес към имунизацията против COVID-19 в почивните дни към Коледа, регистрираха от РЗИ-Пловдив.

За тези 5 дни са направени 1360 ваксини, като от тях 765 са бустерни дози на хора, които въпреки всичко мислят за своето здраве и си поставят третата ваксина. И за жалост единствено 250 са с първа доза ", разгласи доктор Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

Въпреки това на 1, 2 и 3 януари в града ще има дежурни кабинети за имунизация. В първите 3 дни на 2022 година пунктове за имунизация ще работят и в Кърджали, Ардино, Крумовград, Бяла Слатина, Бургас и Сливен. Във Варна имунизацията стартира на 2 януари, а на 3 ще бъдат имунизирани и деца.

" Групата е авансово записана, ще бъде прозвънено на родителите на 2 януари. За да сме сигурни, че тези деца ще бъдат в действителност тук, с цел да не се хаби от самата ваксина ", изясни Мая Томова, РЗИ-Варна.

Репортер: Альоша Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР