Използвайте силата на времевите блокове, за да се фокусирате върху

...
Използвайте силата на времевите блокове, за да се фокусирате върху
Коментари Харесай

Метод за ефективно планиране и управление на времето

Използвайте силата на времевите блокове, с цел да се фокусирате върху същински значимите неща в днешния свят, изпълнен с от ден на ден разсейващи фактори. Книгата " 13 седмици. Метод за дейно обмисляне и ръководство на времето. Блок схеми – по какъв начин да ги използваме " на Кал Нюпорт ще ви помогне за това.

Как някои от най-успешните хора на планетата, като Илън Мъск и Бил Гейтс, съумяват да правят толкоз доста работата? Отговорът е един – времевите блок схеми – способ за ръководство на времето с обезпечени резултати.

Питър Дракър и Бенджамин Франклин, потвърдили се като специалисти по работливост, също са го ползвали. Основната концепция е, че при мощно лимитираното ни време описите със задания не правят работа. Далеч по-ефикасно е да разделим работното и дейното си време на блокове, отдадени на съответните действия. По този метод по-лесно ще си осигурим часове за задълбочена работа, а незначителните задачки ще изпълняваме в спринтов режим. Времевите блокове ни дават опция да се концентрираме върху една активност в даден миг и да устояваме на разсейващите съблазни и настоятелните спирания от имейла, обществените мрежи и безцелното сърфиране в интернет.

Вече петнайсет години Кал Нюпорт акцентира изгодите от този способ. Сега за пръв път тази фундаментална система е показана под формата на дневен планер, посредством който елементарно ще приоритизираме дилемите си и ще се фокусираме върху същински значимите неща.


В увода създателят коментира основите на ефикасното систематизиране на времето. Следват страници, разграничени на решетка, посредством която елементарно ще съставяте дневните си графици и ще можете да ги адаптирате към изменящите се условия. Тези дневни страници се допълват от седмични страници, включващи вдъхновяващи хрумвания за продуктивността, които ще ви стимулират да обмислете и планирате идната седмица. В горната част на всяка страница има кутийка “денят е приключил” – отметката в нея отбелязва физическия и психическия край на деня ви. Този обред е обичан на последователите на системата.

***

Кал Нюпорт е учител по компютърни науки в университета в Джорджтаун и създател на книги, преведени на над трийсет езика. Пише и публикации за пресечната точка на цифровите технологии и културата за New Yorker, WIRED и New York Times.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР