Използвайки най-новите данни, събрани по време на преброяването от последните

...
Използвайки най-новите данни, събрани по време на преброяването от последните
Коментари Харесай

Румъния е с втората най-висока смъртност в света, предупреди ЦРУ

Използвайки най-новите данни, събрани по време на преброяването от последните месеци, американското разузнаване предизвести, че Румъния е с втората най-висока смъртност в света. В същото време раждаемостта в Румъния я слага в дъното на класацията. Двата индикатора алармират за невиждан демографски спад, оповестява " Романия инсайдър ".

The World Factbook на Централно разузнавателно управление на САЩ дава значима разследваща информация по голям брой тематики, в това число хора, държавно управление, сила и стопанска система, наред с други, за организации по целия свят. Наскоро тя актуализира своите данни за Румъния, наблягайки % от 15,26 смъртни случая на хиляда поданици.

Само Сърбия (16,39) изпреварва Румъния по смъртност. Украйна е на шесто място в класацията с 13,77 смъртни случая на хиляда поданици, а Русия е на седмо място с коефициент от 13,36.

Смъртността в България е 14,41 на 1000 население, което я слага на 5 място. Румъния също има 8,76 раждания на хиляда поданици, нареждайки се на 207-мо място от 228 в света. Страната има ритъм на повишаване на популацията от минус 1,09%, което й печели 231-во място от 237 страни, взети под внимание.

" Вярно е, че Румъния минава през подчертана демографска рецесия и има незабавна потребност от демографска политика, премислена от най-важните институции на страната и, явно, проучване на качеството на живот на фамилиите в Румъния, в противоположен случай няма да можем да спрем демографския спад ", сподели министърът на фамилията Габриела Фиреа.

Фиера акцентира нуждата от солидно изследване на казуса, само че държавното управление, от което тя е част, е отделило минимум пари за проучвания в Европейски Съюз, съгласно данни на Евростат.

" Заминаването на младежите на Запад накара възрастните хора или, казано по различен метод, безплодните фамилии от демографска позиция да останат в страната ", споделя социологът Антонио Амуза.

Службата на Централно разузнавателно управление на САЩ прави оценка популацията на Румъния през 2022 година на 18,5 милиона. Хората на възраст 25-54 години са 46,2% от общото население и съставляват преобладаващата възрастова група в страната. Малко над половината (54,5%) от румънците живеят в градовете, само че степента на урбанизация се прави оценка на -0,15% до 2025 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР