Използването от Украйна на неточни касетъчни бомби кара руснаците да се „страшат много да предприемат атака“, казва фронтов войник

...
Използването от Украйна на американски касетъчни бомби възпира руските атаки,
Коментари Харесай

Използването от Украйна на американски касетъчни бомби възпира руските атаки, съобщи Washington Post.

< p>Решението на САЩ да предоставят на Украйна оръжието беше противоречиво.

Оръжията разпръскват бомби и шрапнели в широк район.

Украйна твърди, че спорните касетъчни боеприпаси, доставени от САЩ, са се оказва важен за спиране на руските атаки срещу нейните позиции, пише The Washington Post.

Решението на президента Джо Байдън да изпрати оръжията в Украйна през юли предизвика критики, като съюзници, включително Франция, Германия и Канада, изразиха загриженост относно потенциални цивилни жертви.

Оръжията се различават от нормалните боеприпаси, които се приземяват и създават една експлозия.

Касетъчните боеприпаси се разпадат над целта си, разпръсквайки голям брой малки бомби в широка област.

По-малките бомби често не стават детонират правилно и могат да лежат неексплодирали в продължение на години, представлявайки трайна заплаха за местното население.

Украински служители казаха на Post, че оръжията оказват важно въздействие на фронтовата линия, като помагат за забавяне и възпиране на руски атаки .

„Основното предимство е, че врагът вече е много уплашен да започне нападение“, каза Станислав, украински военен служител, когото The Post разпозна само по позивната му от съображения за сигурност. „Те дори разпознават касетъчните бомби по свирката, която издават, когато се насочват към тях“, каза Станислав.

Когато Байдън се съгласи с украинските искания за оръжията, анализаторите казаха, че основната им употреба ще бъде да помогнат на Украйна да пробие Страхотната защита на Русия като част от нейната контранастъпление.

The Post съобщи, че те са били полезни и в отбраната. Докато Украйна атакува, руските войски могат да се скрият в окопите си и да избегнат голяма част от щетите. Но ако руснаците напредват над открит терен, тогава оръжията могат да бъдат опустошителни.

Длъжностни лица казаха, че нападателното използване на касетъчните боеприпаси е било за приковаването на руските войски, което означава, че те остават да се укриват, докато Украйна напредва. Мозъчният тръст Rand каза, че боеприпасите са особено полезни, като се има предвид, че редовните артилерийски запаси на Украйна са силно изчерпани.

Повече от 100 държави са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява използването и складирането на такива оръжие. Съюзниците на САЩ като Обединеното кралство, Германия и Франция се съгласиха да не ги използват, но САЩ, Украйна и Русия не са подписали конвенцията.

Както Украйна, така и Русия са използвали боеприпасите по време на конфликта в Украйна, като Русия е обвинена в използване на оръжията при атаки срещу цивилни цели.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР