Използването на въглища в световен мащаб се очаква да достигне

...
Използването на въглища в световен мащаб се очаква да достигне
Коментари Харесай

Зелено? През 2023 г. използването на въглища достига рекордно равнище

Използването на въглища в международен мащаб се чака да доближи рекордно ниво през 2023 година на фона на засиленото търсене от страна на страните с нововъзникващи и разрастващи се стопански системи.

Това сочи отчет на Международната организация за силата (МАЕ - IEA), оповестен през днешния ден и представен от Ройтерс.

През тази година година се регистрира нарастване на търсенето на въглища с 1,4 на 100, като за първи път количествата, които се употребяват в световен мащаб ще са повече от 8,5 милиарда метрични тона. Това става на фона на прогнозите за повишение на потреблението на въглища в Индия (с 8 на сто) и в Китай (с 5 на сто) заради възходящото търсене на електрическа енергия в тези страни в изискванията на слабото ѝ произвеждане от водноелектрическите централи, показва МАЕ.

И в страните от Европейския съюз, и в САЩ обаче потреблението на въглища е напът да намалее с по 20 на 100 през 2023 година, съгласно отчета на Международната организация за силата.

Използването на въглища не се чака да намалее до 2026 година

На фона на забележителното нарастване на потенциала на възобновимите източници на сила през идващите 3 години би трябвало да се стигне до понижаване на потреблението на въглища с 2,3 на 100 спрямо равнището му през 2023 година Въпреки това количествата въглища, които се чака да бъдат употребявани през 2026 година, се чака да бъдат доста повече от 8 милиарда метрични тона, се показва в отчета.

За да бъдат реализирани задачите на Парижкото съглашение за климата, признато през 2015 година, което планува ограничение на световното стопляне до не повече от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните равнища, би трябвало доста по-бързо да бъде лимитирано потреблението на въглища, отбелязва Международната организация за силата. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР