Използването на сила не може да бъде решение за Армения,

...
Използването на сила не може да бъде решение за Армения,
Коментари Харесай

Еманюел Макрон призова Армения и Азербайджан незабавно да подновят преговорите за мир

Използването на мощ не може да бъде решение за Армения, нито за Азербайджан

Френският президент Еманюел Макрон призова през днешния ден Армения и Азербайджан да стартират неотложно договаряния за реализиране на дълготраен мир, съобщи Франс прес.

" Използването на мощ не може да бъде решение за Армения, нито за Азербайджан, и разговорът би трябвало да бъде възобновен неотложно ", акцентира френският водач на обща конференция с арменския министър председател Никол Пашинян, който е на посещаване в Париж.

" Всички нерешени въпроси, а ние знаем, че има доста такива, би трябвало да се вземат решение извънредно посредством договаряния ", означи той.

Сблъсъци, взели близо 300 жертви, избухнаха на 13 септември на границата сред двете страни, които взаимно се упрекват за най-ожесточените боеве от войната през 2020 година за надзор над анклава Нагорни Карабах.

" Ситуацията остава доста сериозна на терен ", означи Макрон. " Територията на Армения беше атакувана, унищожена беше гражданска инфраструктура ", сподели той, като назова обстановката " неприемлива ".

" Фактът, че границата не е делимитирана, не може да оправдае нападението на територията на другата страна ", сподели Макрон по адрес на Баку.

" Не можем да изградим мир, до момента в който прибягваме до опасност от потребление на мощ ", означи той и добави, че ще се срещне през идващите няколко часа ще разтоваря с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Франция ще види по какъв начин може да способства, дружно с Европейския съюз и другите участващи международни фактори, за прогрес в полза на дълготраен мир, по-специално по отношение на делимитацията на границата сред двете страни, добави Еманюел Макрон.

Никол Пашинян от своя страна оспори неналичието на делимитация на границите сред двете страни. " Това не дава отговор на действителността ", сподели той.

" Административните граници сред Съветска Армения и Съветски Азербайджан станаха държавни граници, откакто двете страни подписаха и ратифицираха съглашението за основаване на Общността на самостоятелните страни ", която сплоти няколко страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, сподели арменският министър председател.

" Необходимо е границите, приети двустранно със съглашението от 8 декември 1991 година, да станат основа на преговорите между двете страни ", настоя Пашинян.

" Правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах би трябвало да бъдат обезпечени ", означи още той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР