Използването на единна система за справки и анализи е необходимост

...
Използването на единна система за справки и анализи е необходимост
Коментари Харесай

Групама автоматизира справките и анализите с BI система |

Използването на единна система за информации и разбори е нужда за всяка огромна организация, която оперира с големи размери от данни и желае да спести време и запаси при ежедневната им обработка.

Разбирайки това, един от водачите в застрахователния бизнес „ Групама “ взема решение да започва огромен план за внедряване на BI система, която да усъвършенства репортинга в компанията, да усъвършенства контрола върху качеството на данните и ръководи елементарно достъпа до тях.

„ Преди имахме повече от 200 разнообразни информации, които се поддържаха от ИТ отдела. Те бяха статични и непрестанно възникваше нужда от корекции на съществуващите разрези и показване. Нашето предпочитание беше да имаме една централизирана система за информации и разбори, която да ни разреши систематизирано и графично показване на данните, както и опция за въвеждане на рестриктивен достъп по отношение на позициите на чиновниците “, споделя Михаил Тодоров, шеф „ Управление на планове “ в „ Групама “.

Той добавя, че една от аргументите компанията да избере Qlik Sensе е познаването на опциите на различен артикул на Qlik. Проведено изследване на пазара разкрива редица преимущества на Qlik Sense, измежду които лесната интеграция с разнообразни бази данни, асоциативното пречистване на данните, както и по-ниската цена за on-premises решението, спрямо различни аналитични системи. След избора на BI програмен продукт компанията се обръща към специалистите от  за неговото внедряване.

Примерен дашборд в Qlik Sense



Обхват и стадии на BI плана

BI планът се отличава с огромен обсег и трудност, защото включва забележителна част от процесите на „ Групама “ както в общото, по този начин и в животозастраховането. Преди самото внедряване на BI инструмента специалистите от Balkan Services организират подробен бизнес разбор, който има за цел да разпознава главните условия на сдружението и дефинира обсега на плана.

В резултат на оценката се основава и визията за новото решение, съгласно която то включва информации и разбори, групирани в 6 съществени отчета в региона на продажбите, претенциите и компенсациите, заплащанията, маркетинга, квотите на щетимост и разбора на портфолиото.

„ Първоначалният разбор спомогна още във етапа на инициирането на плана да извлечем и проучваме задоволително от условията, тъй че да очертаем обсега, да заложим бюджет и да стартираме работата. Приложихме адаптивен метод за ръководство на плана, с цел да насочим фокуса върху бързото създаване и снабдяване на приключени и функциониращи съставни елементи от системата на по-малки цикли “, изяснява Найри Масихи, началник отдел „ Управление на планове “ в Balkan Services.

Възможности на BI системата

Разработената BI система всекидневно изтегля, обработва и зарежда данни от главната транзакционна система на двете сдружения „ Групама Застраховане “ и „ Групама Животозастраховане “. В резултат чиновниците имат достъп до 6 съществени отчета, всеки от които е цялост от голям брой дребни отчети и разнообразни разрези.

Масихи показва, че една от най-значимите функционалности е въвеждането на инструмент, с който крайните консуматори могат сами да конфигурират формата и наличието на данни в него без интервенция на ИТ отдела, което пести време за всички в пъти.

„ Той дава опция за гъвкаво включване и изключване на измерения и основни индикатори, както и основаване на огромен брой информации с разнообразни разрези. Чрез въвеждането му успяхме да отговорим на едно от главните условия за покриване на настоящите над 200 обособени информации, с които боравеха чиновниците на „ Групама “, добавя специалистът от Balkan Services.

платформата разрешава още следене на исторически промени в избрани дименсии, опазване на исторически данни за предишни интервали, гъвкаво и динамично превключване сред бизнес линии и времеви интервали, евакуиране на данни на несъмнено число и опазване на информации с предефинирана конструкция.

Друга значима функционалност е обвързвана с гарантирането на сходство с GDPR.

Примерен дашборд в Qlik Sense



Предизвикателства и фактори за триумф

Изпълнението на сходен огромен план не протича и без своите провокации, като едно от по-сериозните се оказва късият интервал за работа по отношение на обсега на плана. За превъзмогването му са приложени техники за усъвършенстване на графика, в това число паралелна работа по няколко съставния елемент.

По думите на Масихи основно за спазването на крайните периоди е било придържането към непоколебим темп на работа.
От своя страна Тодоров признава, че първоначално са имали едно виждане, само че когато софтуерът е разкрил своя капацитет са трансформирали заданието, с цел да има още по-голяма добавена стойност за компанията. „ В началото лиши повече време за дизайн и брейнсторминг, само че след сработване процесът се форсира и най-после тичахме “, показва специалистът от „ Групама “.

Благодарение на високата продуктивност на екипите втората половина от обсега на плана се осъществя два пъти по-бързо.

„ За нас беше предизвикателство да обединим данните на двете сдружения, с цел да могат да се проучват дружно и да са сравними. Обемът от данни бе голям. Информацията се намираше в голям брой таблици, някои от тях със стотици колони и милиони редове. Трябваше да се съобразим с редица частни случаи, с цел да реализираме цялостно сходство на данните за сдруженията. Сложни бяха и някои разработки, които не съществуваха досега и неналичието им възпрепятстваше чиновниците да валидират съответните данни “ споделя Николай Атанасов, старши BI съветник в Balkan Services.

С настъпването на пандемията се постанова метаморфоза на работата и прекосяване напълно към виртуални екипни срещи.

Въпреки компликациите обаче приложеният „ agile “ метод, добре сработеният екип, зает с плана от страна и на двете компании, както и поддръжката на висшия мениджмънт на „ Групама “ способстват за сполучливите резултати.

Ползи

Спестените време и запаси се открояват като съществени изгоди от внедряването на BI системата. Тодоров отбелязва, че преди плана правенето на всички нужни информации и разбори е отнемало извънредно доста време.

Така да вземем за пример справката за квоти на щетимост, заради сложността си, е отнемала по 2 работни дни на двама чиновници, а в този момент лишава 1-3 минути.

„ Отчитаме много положително и бързо приемане на новото решение. Също по този начин доста по-лесно се вкарва нов чиновник, тъй като входните точки са доста по-малко “, разкрива Тодоров.

„ Една смяна в метода на работа постоянно е обвързвана с някаква опозиция от страна на хората. Но сме учудени по какъв начин много бързо тя се одобри от чиновниците, освен тъй като интерфейсът е комфортен, само че и тъй като осъзнават какви огромни благоприятни условия имат за следващо надграждане и оптимизация. След като един чиновник е видял, че неговата работа е намаляла от два дни на три минути, няма по какъв начин той да не има вяра в платформата “ добавя той.

Широкият набор от благоприятни условия на дава също по този начин на застрахователя повсеместен взор върху активността и резултатите във всеки миг.

„ Когато работят експерти с експерти, нещата се получават. Определено положените старания си заслужаваха и сме доста задоволени, тъй като постигнатите резултати в действителност са впечатляващи: спестено време и надлежно средства, оптимизация и гъвкава система, която има доста огромен капацитет за надграждане “, безапелационен е Тодоров.

Той добавя, че „ Групама “ към този момент работи с Balkan Services по нов план за развиване на BI системата, който да надгради нейните благоприятни условия. Благодарение на основаното доверие и положителното партньорство сред фирмите, редом започва и обособен план за съблюдаване на последните условия на МСФО 17.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР