Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето

...
Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето
Коментари Харесай

Денков потвърди от Мюнхен, че няма нови условия за България в сухопътен Шенген

„ Използваме всяка опция, с цел да разбираем какъв брой е значимо отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме цялостна поддръжка в това отношение. С Австрия би трябвало да продължат договарянията, с цел да може да изчезнат и последните техни възражения, като това е част от нашите старания да укрепим границите, да подобрим битката с незаконната миграция. Това е развой, който сега върви. Няма нови условия “, съобщи министър председателят Николай Денков от Мюнхен след срещи с австрийския външен министър и други европейски политици за приемането ни в Шенген по суша и в еврозоната, предава Българска национална телевизия.

По думите му това, което се слага като въпрос, е дали може по-лесно да се пропущат през границата камионите, защото има закъснение по границите.

След среща на българския министър председател с вицепремира на Украйна Олга Стефанишина Денков съобщи, че целият политически хайлайф и в Европа, и в Съединени американски щати си дава сметка, че усложненията на Украйна би трябвало да бъдат взети насериозно и би трябвало доста бързо да се работи, с цел да се подкрепят напъните да се спре съветската експанзия.

„ Украйна се бори за личната си земя, за отстояване на правилата на съблюдаване на интернационалното право, демокрацията, свободата, тъй като това към този момент е сложено на карта. Руските политици към този момент не се тормозят и да споделят, че след Украйна биха гледали и към други страни “, добави Денков.

Той акцентира, че тематиката за укрепването на общата сигурност участва във всички диалози. Подчертава се, че би трябвало да се съчетаят развиването на личните качества с консолидираното в структурите на НАТО, тъй че европейската защита да не бъде опция на НАТО, да не се състезава с НАТО, а да укрепи НАТО в нашия район.

„ Това, което прави България, е тъкмо това. Ние модернизираме нашата войска. Трябва да ускорим още тези старания. Много се приказва за увеличение на средствата за защита и би трябвало да интегрираме нашите благоприятни условия с тези на съседите ни като част от източния фланг на НАТО. В хода на диалозите и с украинската страна и с други се акцентира, че е доста значимо да бъдат отворени от една страна зърнените коридори, тъй че да може да се изнася зърното за страните, които имат потребност и от друга Украйна да може да изнася това зърно. Отделно би трябвало да укрепим и зоната по Черно море - и другите страни от източния фланг да се усещат спокойни и подготвени да се защитят, в случай че някой реши да ги нападне “, сподели още Николай Денков.

По-рано в Мюнхен министър-председателя се срещна с почетния представител и някогашен ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси, с водача на демократите в Камарата на представителите Хакийм Джефрис и с члена на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс. Във фокуса на диалозите е било смисъла на стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати, оповестиха от Министерския съвет.

Премиерът акад. Денков посочи отличните връзки сред България и Съединени американски щати и капацитета за развиването им – както на двустранно равнище, по този начин и като съдружници в НАТО.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР