Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в

...
Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в
Коментари Харесай

КФН: 10 лв. обезщетение за загинал пътник е незаконно

Изплащането на сумата от 10 лева обезщетение за пасажер в авариралото транспортно средство е незаконно, тъй като законът категорично е планувал минимална сума от 50 000 лева за всеки пасажер.

Тази позиция изрази вечерта във вторник Комисията за финансов контрол (КФН), която контролира застрахователния бранш, откакто близки на починалите в автомобилната злополука край Своге през август 2018 година се оплакаха до премиера Бойко Борисов, че застрахователят " Бул инс " им е платил по едвам 10 лева

До момента КФН е наложила насилствени административни ограничения на " Бул инс " по две тъжби на наследници, като компанията е задължена да изплати компенсации по подписаната застраховка " Злополука " на пасажерите в средствата за общински транспорт. " Минималната сума за погашение по тази застраховка съгласно Кодекса за застраховането е 50 000 лева за всеки пасажер ", безапелационен е застрахователният контрол.

По-рано пред Mediapool изпълнителният шеф на " Бул инс " Стоян Проданов съобщи, че компанията не дължи обезщетения на околните на 20-имата починали българи, тъй като рейсът е осъществявал " споделено пътешестване ", а не " публичен транспорт ".

" Проверката на КФН откри, че при завеждане на претенциите на наследниците пред " ЗД Бул Инс " АД дружно с писменото искане са показани констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), дубликат - извлечение от акт за смърт; уверение за наследници; информация от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и уверение за банкова сметка. Относно документ, който да потвърждава, че потърпевшите са били пасажери, би трябвало да се уточни, че в констативния протокол за ПТП се съдържа обстоен лист на пасажерите в рейса. В тази връзка документите, показани дружно със завеждане на претенциите, изцяло откриват основанието за погашение на застрахователното обезщетение ", безапелационен е регулаторът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР