Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март т.г.

...
Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март т.г.
Коментари Харесай

НОИ: Мартенските пенсионерски добавки ще са по-малки

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март т.г. ще се извърши в интервала сред 7 март (понеделник) и 21 март (понеделник), съобщи

Едновременно с тях още веднъж ще бъдат осъществени и спомагателни заплащания, които не съставляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, само че нормативно е открито да се изплащат по реда за погашение на пенсиите. Това са добавка от 60 лева, отпусната с разпореждане на Министерския съвет, за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителната епидемиологична конюнктура, добила известност като „ коронавирус добавка “ – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в идентичен размер; както и разликата сред прихода от пенсии през януари 2022 година и прихода от пенсии от декември 2021 година, с включените в него „ коронавирус добавки “.

Тази разлика е изчислена самостоятелно за всеки обособен пенсионер, ако сумата от месечния размер на пенсията по предписание или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 година, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с коронавирус добавката от 60 лв., се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с изплащаната коронавирус добавка от 120 лв..

Така изчислената разлика, която се отнася за март, ще бъде изплатена дружно с пенсиите за март 2022 година Националният застрахователен институт (НОИ) припомня, че с пенсиите през февруари бе изплатена разлика, която се отнася за първите два месеца на т.г., до момента в който в този момент тя ще бъде единствено за един месец. Поради това е допустимо да има разлики в изплатените обезщетения към пенсиите за февруари и март.

Описаните коронавирус добавки и разлики не съставляват част от пенсиите и се изплащат по силата на специфични разпореждания, без да е належащо изговаряне с предписание на длъжностните лица по пенсиите в териториалните поделения на Национален осигурителен институт.

Заедно с пенсиите за март 2022 година, пенсионерите, които получават добавка по член 9 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, ще получат и добавката за март в новия ѝ повишен размер, както и сумите за доплащане на нарастването за месеците януари и февруари 2022 година

От 7 март ще бъде дейна електронната информация за изплащаните през този месец суми, включително добавки и разлики, несвързани с пенсиите.

Тя се актуализира всеки месец с личен индетификационен код (ПИК) и дава опция всеки пенсионер да се осведоми за размера и за метода, по който е изчислена самостоятелната му разлика, както и за изплатената за съответния месец коронавирус добавка.

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на Национален осигурителен институт, могат да изискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на Национален осигурителен институт, а също да заявят приемането ѝ по електронен път, в случай че имат дипломиран електронен автограф, с който да се разпознават.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика посредством пощенските станции ще се прави съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. На пенсионера ще се дава длъжностен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, коронавирус добавка и самостоятелната разлика, в случай че е налична такава.

Преводите на мартенските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 март 2022 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР