Изплащането на пенсии в пощите да се удължи с 5

...
Изплащането на пенсии в пощите да се удължи с 5
Коментари Харесай

Задължават Български пощи да изплащат пенсиите засега до 2031 г.

Изплащането на пенсии в пощите да се удължи с 5 години. Това плануват промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. 

Така на процедура се удължава срокът на възлагане на задължението на " Български пощи " ЕАД да прави публичната услуга на територията на цялата страна по изплащането на пенсии посредством пощенски станции. 

Тази услуга е от общ стопански интерес, като такива са стопански неефективни действия или които пазарът не може да дава при условия, отговарящи на публичната нужда. Без интервенция на страната, някои категории жители не биха могли да употребяват съответната услуга.

Това постанова страната да разпореди върху снабдител обвързване за публично обслужване, което е учредено на критерии за общ интерес и с което се подсигурява, че услугата се дава при условия, позволяващи на доставчика да извършва задачата си.

Извършването на услугата от общ стопански интерес – погашение на пенсии посредством пощенските станции на територията на цялата страна е предоставено на " Български пощи " ЕАД с посочената разпоредба, за период 10 години, считано от 1 юли 2016 година, се припомня в претекстовете към плана.

Чрез изплащането на пенсии в пощенските станции страната поставя грижа за отбрана на най-уязвимата обществена група на обществото – пенсионерите, в това число инвалиди и други обслужвани по домовете лица. Осигурена е опция за погашение на пенсии в дома на получателя (по непрекъснатия или сегашния адрес), ако получава пенсия за трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане или има навършена 68-годишна възраст.

Следва да се означи, че пенсионерите са освободени от възнаграждение на цената на услугата при работа на " Български пощи " ЕАД със обвързване за погашение на пенсии.

Друга смяна в наредбата планува да се усили сумата, която " Български пощи " получават, с цел да компенсират разноските си по тази услуга. Изплащането на пенсии съставлява несправедлива финансова тежест за " Български пощи " ЕАД, за което сдружението се компенсира от страната.

Към сегашния миг сдружението има право да получи до 15 млн. евро.

С измененията се планува сдружението да има право да получава цялостен размер на компенсацията (включително когато размерът на чистите разноски от даване на услугата надвишава 15 млн. евро), като това още веднъж се прави при съблюдаване на надлежно използваните правила за държавни помощи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР