Изплащането на 10 лева обезщетение на близките на загинал в

...
Изплащането на 10 лева обезщетение на близките на загинал в
Коментари Харесай

КФН: Изплащане по 10 лева обезщетение за загинал в катастрофа е незаконно

Изплащането на 10 лв. обезщетение на околните на умрял в злополука е нелегално, тъй като законът категорично е планувал минимална сума от 50 000 лв. за всеки пасажер. Това оповестиха от Комисията за финансов контрол, откакто близки на починалите край Своге оповестиха, че застрахователното сдружение " Бул инс " е изплатило тази сума, освен това на близки на единствено трима от починалите. 
 По 10 лв. обезщетение получили близки на починалите в злополуката край Своге
От КФН изясняват, че досега са получили 6 тъжби от близки на 7 от починалите в злополуката. 

По отношение на две от жалбите по отношение на застрахователното сдружение „ ЗД Бул Инс “ АД са приложени насилствени административни ограничения (ПАМ) да изплатят компенсации по подписаната от тях застраховка „ Злополука “ на пасажерите в средствата за общински транспорт. 

Проверката на КФН е открила, че наследниците са показали всички нужни документи, които се изискват за изплащането на компенсацията.

„ ЗД Бул Инс “ АД с писмо с изх. № НЦ-7969 от 09.11.2018 година е поискало от Национална следствена работа (НСС) отговор на следните въпроси: дали е открито съществуването на алкохол и упойващи субстанции в кръвта на лидера на рейса, дали за рейса има публикуван лиценз – Удостоверение на пътно транспортно средство за публичен транспорт на пасажери и дали са изпълнени условията за инцидентен транспорт на пасажери.

Съгласно член 106, алинея 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се позволява условие на доказателства, за които може да се направи рационална преценка, че нямат значително значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят голословно закъснение и удължение на процедурата по уреждането й. Поисканите от НСС документи нямат директно отношение за определяне на основанието на претенциите, а биха имали значение само за възникването на правото на декаданс на застрахователя. Ето за какво, с изключение на аморално, е и нелегално да се отхвърля изплащането на застрахователно обезщетение заради това, че НСС не е дала отговор на запитването, а показаните документи са открили основанието на претенциите, изясняват от КФН. 

" Освен изведените нагоре доводи и с оглед значимите публични връзки, които пази наложителната застраховка „ Злополука “ на пасажерите в средствата за публичен транспорт, изключените от покритие опасности са детайлно уредени в член 475 от КЗ. Събитието, за което са заведени претенциите и не попада в хипотезата на нито едно от изброените изключения. Недопустимо е разширение на законоустановените изключени от покритие опасности, тъй като противоположното би обезсмислило задачата й, а точно да обезщети най-ценното - живота, здравето и телесната целокупност на пасажерите в средствата за публичен транспорт ", допълват оттова.

Наложените от Комисията за финансов контрол на „ ЗД Бул Инс “ АД наложително административни ограничения са обжалвани от застрахователното сдружение пред административния съд, София Област, като застрахователят е изискал съдът да спре предварителното осъществяване на ограниченията.

По останалите 4 тъжби са открити производства за използване на наложително административни ограничения, като следва да бъдат издадени решения в границите на идната седмица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР