Изпитанията развиват душата миВече съм смирена, укротих гнева сиОчният ми

...
Изпитанията развиват душата миВече съм смирена, укротих гнева сиОчният ми
Коментари Харесай

Сашка Васева: Когато не пея, съм тъжна

Изпитанията развиват душата ми

Вече съм смирена, укротих гнева си


Очният ми нерв атрофира, ставам сляп


Искам амнистия от Царя и от Милен Велчев

 56-7  56-6  56-5  56-4  56-3  56-1
– Сашке, предходната седмица имаше рожден ден. Как мина?
– Обадиха ми се и ме поздравиха доста другари и хора, които ме обичат! Пожелаваха ми здраве, обич, все хубави неща, само че сякаш най-големият ми подарък е да пея и в случай че някой се беше сетил да ме предложения да пея на рождения ми ден, щеше да ме зарадва същински, гласът ми не е атрофирал – пея си. Когато не пея съм тъжна, желая да пея! Иначе си бях в къщи и не го чествах, тъй като нямах въодушевление, поради проблемите ми с очите и това, че не виждам. Убедих се, че здравето е изискване за всичко, изискване за щастието и нищо на света не може да ти компенсира здравето.

– Трудно ли е да запазиш духа мощен, с цел да не се предадеш?
– Да, макар че съм тъжна, не съм онази Сашка, която бях – постоянно усмихната и в въодушевление. Много неща ми се случиха, мои близки си отидоха от този свят, а за похлупак закъсах с очите – недоразвитост на зрителния нерв, само че знам, че човек би трябвало да благодари и за най-тежките тествания – с цел да преминат. Благодаря за тестванията, тъй като сигурно душата ми се развива по този метод, а тя е тук да търпи развиване и в случай че всичко ми е хепи – единствено ще си пея и ще се дръзвам, а тя няма да се развие.

– Какво си пожела за твоя празник?
– Бог да чуе молитвите ми и да ми даде здраве, да ми помогне да се излекуват очите ми… Надявам се да схвана за какво съм сложена на това тестване, тъй като то е тестване освен за мен, а и за цялото ми семейство. Имам религия, че Бог ще ми помогне, даже на 100 % съм уверена, че това ще се случи, може би и с помощта и на други хора. Вярвам, че в случай че съм съгрешила и Бог не чува моите молебствия, то може би ще чуе молитвите на други хора.

– Правиш ли си равносметка,около рождения ти ден и има ли неща, за които съжаляваш и би трансформирала?
– Много от нещата, които желаех да трансформира в себе си, към този момент ги трансформирах. От няколко години смяната е забележима – много по-смирена съм и укротих гнева си, обаче колкото повече се помирявам, повече тествания идват. Може би тъй като човек става по-духовен, а като се извисяваш, не става по-лесно, тъй като очевидно пътят на душата за развиване нагоре е бодлив. Аз съм македонка, родът ми е от Кукуш и не беше елементарно да смиря тази гореща кръв. Трябваха ми 6 години, само че към този момент съм напълно друга.

– Да не влизаш в манастир?
– Ще ти отговоря с ария на Лили Иванова, която изтъквам по памет – “От мен не става монахиня, към момента желая да любя, да пламтя! Все още в мен има този плам, който е любовта! ”

– Как успяваш да преодолееш персоналната болежка и да забавляваш хората?
– Когато пея не помня за всичко, даже това, че не виждам! Отново ще изтъквам Лили Иванова – Не желая вместо любов – лепта! За всеки един създател – от оперната прима до чалгаджийката е значимо това, тъй като всички желаят не лепта, а същинска любов.

– В момента имаш ли ентусиазъм за нови песни?
– Да, доста ми харесва един сръбски реализатор – DJ Стоян и песента му – „ Ла Маями ” както и стила му, който е сред рап и фолк. Иначе моята най-нова ария е с Алфредо Торес – “Хитът на сезона ”.

– Според теб певици като Гери-Никол и Тита не станаха ли по-провокативни и от попфолк изпълнителките?
– Много ги одобрявам, познавам ги и двете, около щерка ми, която им е страшна фенка и ги преследва, по този начин да се каже! Допадат ми и считам, че това е формулата, тъй като на запад певиците също са си разголени и аз го утвърждавам, въпреки всичко е шоу. Не обвинявам певиците – откакто има гледаемост, ще има и туърк!

– Дразнят ли те клюките и писанията по твой адрес?
– Лили Иванова за мен е кумир с изключение на в музикално отношение и в отношението й към жълтата преса. Тя в никакъв случай не дава отговор и не пада на равнището на писанията за нея, а аз години наред опровергавах и споделях – това не е правилно – за какво го правех? Всяко знамение за три дни, научих се да споделям – безшумно, няма смисъл и да подминавам. В края на краищата и това е бизнес и хората си печелят прехраната по този начин – не би трябвало да съдим, с цел да не бъдем съдени!

– Още ли си бунтарка, през днешния ден против какво би протестирала?
– Срещу нищо, бях бунтарка и преди време се изпокарах с доста хора, даже и с Царя – Симеон Сакскобургготски, както и с Милен Велчев – за гуми и митници. Тогава скачах, виках, крещях и в този момент им желая амнистия, тъй като съзнавам, че това беше безсмислена борба. От тях и от всички наранени, желая и апелирам за амнистия. А на локално равнище бих поискала амнистия и от един човек – Чавдар, с който сме израснали дружно, а в този момент е митничар – нека ми е дал прошка. Няма я бунтарката към този момент! Единственото, което си разреших да запазя от предходната Сашка, е любящата ми душа – мога да обичам горещо и буйно, това съм запазила…

– Много мастило се изписа за връзките ти с мъжа ти – предприемача Христо Бакърджиев. На какъв стадий е връзката ви?
– Преди време аз доста сгреших, като дадох публичност на нашите връзки и оттам-нататък това към този момент е тематика, която не разисквам, само че сме дружно.

– Ако имаш предпочитание ти би могла да живееш при него в Германия. Би ли останала там за по-дълго и немците по какъв начин те възприемат?
– Не можах да опозная немците, тъй като не съумях да устоя повече от 20 дни в Германия. Бях там по времето, когато родих първото си дете и в действителност изкарах единствено 20 дни, до момента в който укрепне малко и се прибрах тук – носталгията ми е доста мощна. Явно в България ми е задачата и има още нещо значимо, което да свърша тук. През годините съм разтушвала душите на хората с песни, само че мисля, че това не е задоволително, а има и други неща, които да свърша на земята. Не желая смисъла на живота ми да са песните, макар че хората имат потребност от ария, тъкмо тук, тъй като у нас животът е сложен. Иначе в Германия хората са необятно скроени към другите народи и само там емигрантите се усещат съвършено.

– Децата ви с Христо с какво се занимават и имат ли артистични заложби?
– Малката има такива заложби и се занимава с какво ли не – блогърка е и много време е пред компютъра, в този момент интернет е огромна мощ. Също по този начин се учи добре и обича да пее, нощес да вземем за пример ми пя една ария на “Роксет ”, а синът ми е възпитаник в 12 клас, само че той не обича гласност.

– Ти бе измежду звездите в миналогодишния “Вип брат ”. Какво не можа да покажеш за себе си в шоуто и какви неточности си отчиташ?
– Бях себе си и се веселя, че хората схванаха истината за мен, че не съм неприятен човек, каквато ме мислеха години наред и не съм скандална,каквато ме изкарваха от жълтата преса. За мен “Вип брат ” беше добър ход, само че не знам дали те имат потребност от добър човек в шоуто. Отчитам си като неточност, че там ядях доста, само че като имаш вкус – по какъв начин да го спреш?!

– Противно на упованията ти общуваше повече не с колежката ти Мария, а с Маргарита Хранова, която сподели доста хубави неща за теб. Защо се получи по този начин?
-Ние с Маргарита спяхме една до друга и имахме цялостна естетика с нея. Тя е тънък и образован човек и извънредно ми хареса. Маргарита оцени в мен и това, че аз се съобразявах с режима й, тъй като по принцип съм нощна птица и палувам по цяла нощ, само че в “Биг брат ” си лягах с нея, с цел да не й шумтя. Когато тя споделяше – хайде, лягаме си и аз тръгвах! Имам огромен почит към нея и към всичко, което е направила за България.

– Следиш ли новия “Вип брат ”?
– Следя го, само че нямам любимец, обаче някак си ми е благо да го виждам, тъй като едни от най-хубавите месеци в живота ми бяха в къщата. Беше ми толкоз хубаво ”Биг брат ” да се грижи за мен, усещах се като на курорт, беше като любовна случка, аз бях влюбена в предаването, даже в гласа на Биг брат. Тогава, за рождения ми ден те ми направиха най-хубавия подарък – да пея и да съм на сцена!

– Още ли харесваш Слави Трифонов?
– Да! Той скоро имаше рожден ден и желая да употребявам случая особено да го поздравя посредством вестника. Той е роден на датата на моята майка – 18 октомври, която за жалост си отиде от този свят и имам най-прекрасни мемоари от моята работа в “Шоуто на Слави ” – за мен това беше сбъдната фантазия. Слави има сексапил, поради който го харесват всички дами и има някаква магия към него – това е харизмата на огромните звезди, такава има и Бойко Борисов.

– А кой за теб е най-харизматичният мъж в родния шоубизнес?
– Куката!

– Разказват се митове, че твои сътрудници са си купували апартамент, единствено от едно присъединяване. Ти съумя ли да спестиш нещо от златните години на попфолка?
– Не, поради инфлацията, а и в никакъв случай не съм имала такива приходи. Инфлацията изяде всичко, даже я пресъздадох в цялостен албум – “Инфлация и обич ”, от който е песента – “Левовете в марки ”. Нямаше късмет да останат пари, само че най-лошото е, че имаше инфлация и в любовта – и от нея също не остана нищо и по тази причина албума се споделяше по този начин!

-Имала ли си срещи с братята Илиеви?
– Никога не съм имала, това са спекулации, а и в никакъв случай не съм посвещавала ария на Георги Илиев, тъй като не го познавам. Песента ми е отдадена на Свети Георги и на нереалния обичан мъж, както и на всички с името Георги, макар че в никакъв случай не съм имала гадже с това име.

– С днешна дата блазнят ли те марковите облекла, скъпите бижута и коли, които колежките ти показват?
-Не, не ме блазнят! За страдание, даже стопирах да карам колата ми, тъй като не виждам. Сега бих била съгласна да подкарам трабант, или запорожец – единствено да виждам! Духовността не е съпоставима с материалното и към този момент нищо материално не ме интересува!

– Случвало ли се е хората да те съдят поради външния ти тип, без да правят оценка твоята психика?
– Да, несъмнено са ме съдили и са ме приемали единствено като осанка, поради скандалния тип, само че тогава бях безпардонна и не се съобразявах с това и продължих по този начин да се обличам, тъй като желая да провокирам хората да мислят, като им предлагам несъгласие сред форма и наличие. Да, по облеклата посрещат, само че по мозъка изпращат. След като ме опознаят хората виждат, че мога да обмислям и имам своя нравствен свят, а нали най-хубавото е невидимо за очите, както споделя Екзюпери.

-Помага ли ти вярата?
-Да, аз се апелирам постоянно и си споделям – “Отче наш ”. Скоро бях в Свети Влас и там вървях при отец Петър да ми чете молебствия, също по този начин и се изповядах при него. Дано и хората се молят за мен, за какво да не си оказваме помощ с молитва…

– Любима мисъл?
– В последно време доста ми харесва текстът на една ария на Васил Найденов – “Всичко отминава под това небе, болката отляво- не! ”

Нашият посетител

Кариерата на една от най-емблематичните изпълнителки в попфолка у нас Сашка Васева започва от фестивала “Пирин фолк ” през 1994-та, където прави усещане освен с гласа, само че и с визията си. Година по-късно Сашка още веднъж се появява на сцената в Сандански и изпява “Не мога да те не помни, Георги ”, която се трансформира в нейна визитна картичка. След огромния триумф атрактивната русокоска печели и оценката “Звезда на годината ” от известно музикално предаване. Певицата е приключила “Музикална педагогика ” в Благоевградския университет. Тя е измежду дребното изпълнителки в този род без силикон и пластични корекции. Освен с песните си тя постоянно е в епицентъра на медийния интерес с персоналния си живот, както и с участията в “Черешката на тортата ”, “Вип денс ” и “Вип брат ”. Певицата е омъжена за предприемача Христо Бакърджиев от 2000 година, имат наследник – Христо-Никола и щерка – Христина-Елена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР