Изписаха с традиционна фолклорна носия и под мелодията на гайда

...
Изписаха с традиционна фолклорна носия и под мелодията на гайда
Коментари Харесай

Родители почетоха българското - взеха новороденото си с гайда от болницата

Изписаха с обичайната фолклорна носия и под мелодията на гайда бебе от пловдивска болница. Екипът на УМБАЛ Пловдив показа, че сходно събитие се случва за първи път в здравното заведение. Новороденото момченце е асеновградчанче и носи името Румен. Детето се появи на бял свят още на 27.11.18 година, само че защото се роди по-рано от избрания термин на мама Мария, се наложи да остане в неонатологичното поделение на болничното заведение още към месец.
Румен се роди рано сутринта - тъкмо в 06:05 ч., с тегло 2,750 грама и височина 48 сантиметра. Когато пристигнало време бебето да се прибира вкъщи, таткото, бабата и дядото решили да си го вземат по типично български традиции - с пита и мед и облечени в обичайни фолклорни носии. А и денят бил специфичен - изписали дребния Румен навръх Игнажден. Както знаем, на този ден, човек с какъвто темперамент ти влезе пръв в къщата, такава ще е цялата година за фамилията. За новороденото било приготвено тракийско елече.

Пременени в родопски носии пристигнали баща Стоян и дядо Румен, а баба Нина била облечена с обичайно пиринско облекло. Семейството се старае да съблюдава всички български обичаи. Така е била проведена и извършена и сватбата на младото семейство. Така че концепцията е била планувана от дълго време.
Историята с гайдата, пък, зародила от вечерта, преди деня на изписване на новороденото. Тогава екипът на болничното заведение чествал своето коледно празненство. Бащата и дядото на дребния Румен, дружно със своя другарка, решили да изненадат медиците, в символ на голямата си признателност, че толкоз време са се грижили с обич и безрезервност към детето. Тогава, тримата непредвидени посетители пристигнали още веднъж облечени в носии и изпълнили трогателен музикален акомпанимент. Така, на идващия ден, когато фамилията пристигнало в АГО на УМБАЛ Пловдив, лекарският екип попитали къде са гайдите.

Разбира се, баща Стоян бил квалифициран, като носел родопския инструмент в колата си. И след полученото позволение, незабавно се върнал да го вземе. Щастливите родители описват, че нито едно от новородените в отделението не е заплакало при зазвучаването на гайдата. А медиците и останалите пациенти ги слушали с разтуптени сърца и сълзи от благополучие в очите. Така, с китка родопски песни на Игнажден дребният Румен бил изписан от пловдивската болница.

" Надяваме се, че с нашето удостояване на традициите и жестът ни на безкрайна признателност, изпълнен от сърце, ще допринесат за една по-добра и плодородна 2019 година за завеждащият доктор - лекар Диана Аргирова, за лекар Хамиде Изет, за целия екип на АГО в УМБАЛ Пловдив и техните близки. Защото да имаш дете и то да се появи на бял свят тъкмо преди коледните празници - това е същинско знамение. А и в последно време непрестанно се акцентират отрицателните обстановки и моменти, протичащи се в българските лечебни заведения. Но аз и цялото ми семейство с чисто сърце можем да кажем, че сме очаровани за грижата, която се полагаше през този един месец, до момента в който бебето ни бе под лекарско наблюдаване. И считам, че с цел да получаваме отношение от лекарите, е редно да им благодарим, когато те са всеотдайни към нас и околните ни ", сподели пред Actualno.com разчувствуван бащата на бебето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР