Изпълнителният комитет на УЕФА въведе нови препоръки за играта с

...
Изпълнителният комитет на УЕФА въведе нови препоръки за играта с
Коментари Харесай

УЕФА ограничи играта с глава при подрастващите

Изпълнителният комитет на УЕФА вкара нови рекомендации за играта с глава, чиято цел е да резервира здравето и сигурността на младите футболисти по време на тренировки и мачове. Решението бе взето след диспути дали удрянето на футболната топка с глава може да промени структурата на мозъка и неговите функционалности.

Дадени са характерни рекомендации като размера на топките и тяхната неотстъпчивост по време на тренировки и мачове на детски и младежки тимове, въвеждане на нови извършения за подсилване на мускулатурата на шията, както и инструкции по какъв начин да се разпознават възможни признаци на сътресение на мозъка. Футболните федерации ще могат да дават регулации за съответните страни, само че ограниченията би трябвало да покриват минималните насоки, дадени от УЕФА.

Указанията бяха формирани от комисия, която включва членове на Медицинската комисия към УЕФА и други специалисти, в това число от панела Jira към УЕФА, който се състои от механически специалисти и преподаватели.

" През последните години имаше основна дискусия по въпроса дали честото удряне на топката с глава по време на кариерата на един футболист може да докара до трайни промени в структурата и функционалностите на мозъка. Въпреки това до момента не са предоставени безапелационни научни доказателства за това. Но за УЕФА бе значимо да събере данните за въздействието върху този аспект в юношеския футбол. Нашата задача беше да определим какви ограничения за сигурност може да се извлекат от съществуващите научни доказателства, съобщи ръководителят на Медицинския комитет към УЕФА Тим Майер.

Използвани са изследвания, поръчани от УЕФА през 2018 година и осъществени от две самостоятелни групи – едната с специалисти от университета в Саарланд (Гер), а другата – от колектив от Спортната клиника в Хампдън и здравен съвет на Глазгоу и Клайд (Шот).

Заради неналичието на категорични научни доказателства на този стадий за вредата от играта с глава от УЕФА декларират, че няма да взимат толкоз твърди ограничения, колкото биха желали някои. Това няма да бъде сторено, до момента в който не бъдат показани ясни доказателства.

Проучването на университета в Саарланд открива, че младите футболисти по-рядко прибягват до игра с глава, особено на мачове. А пък децата под 12 г. изобщо не удрят топката с глава или най-вече по един път на мач. Най-малкият процент игра с глава се следи при тимове до 10 година при момчетата, следвани от тези под 16 година при девойките и тези под 12 година още веднъж при момчетата. При юношите младша възраст (до 16 г.) към този момент се следи по-честа игра с глава.

Изследването на спортната клиника в Хампдън пък открива, че едвам 4 от 55-те асоциации – членове на УЕФА, дават насоки за играта с глава при подрастващите футболисти. А също по този начин, че треньорите не всеки път образоват децата за вероятните последствия от удрянето на топката с глава в толкова ранна възраст.

От университета в Глазгоу пък допускат, че има връзка сред професионалните футболисти и развиването на деменция. В техния разбор се съпоставят аргументите за гибелта на 7676 някогашни шотландски футболисти, родени сред 1900 и 1976 година, измежду общо 230 000 случая на техни сънародници в същата възрастова рамка. Резултатите сочат, че при някогашните професионалисти има почти 3.5% по-голяма смъртност вследствие на невродегенеративни болести.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР