Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение Русия

...
Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение Русия
Коментари Харесай

Извънредно! Русия аут от Зимните олимпийски игри

Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение Русия да не взе участие на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг следващата година. Това се случи на съвещание в Лозана, а повода е редовно нарушение на антидопинговите правила.

Всички съветски спортисти, които могат да потвърдят, че са чисти и не са употребявало допинг, може да се състезават в Южна Корея под безпристрастен байрак. Това значи, че в случай че някои от тези спортисти завоюва златен орден, няма да чуе химна на родината си. Официални лица от Русия също нямат право да участват в Южна Корея.

На 4 декември стана ясно, че състезателите в зимните спортове са дали до момента общо към 7000 допинг проби в подготовката за Олимпийските игри в Пьонгчанг 2018, а най-вече - 1240 от тях са на руснаци.

Завинаги от олимпийското придвижване са отстранени спортният министър на Русия Александър Жуков и президентът на локалния олимпийски комитет Виталий Мутко. Жуков участва на съвещанието в Лозана дружно с двукратната международна шампионка по фигурно пързаляне Евгения Медведева и от ръководителя на самостоятелната социална антидопингова комисия Виталий Смирнов.

Освен това Русия ще заплати санкция в размер на 15 милиона $, които би трябвало да покрият разноските по следствието. След него стана ясно, че управляващите в страната са подкрепяли допинг стратегия по време на предходните Зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

" Ню Йорк Таймс " отбелязва, че сходно наказване е без казус в спортната международна история, въпреки че систематичната приложимост на допинг от руснаците може да се съпостави с всеобщия допинг в Източна Германия през 60-те, 70-те и 80-те години на предишния век. Засега не е ясно дали от Русия ще апелират наказването.

Игрите в Пьонгчанг започват на 9 февруари и ще преминат без една от най-силните народи в зимните спортове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР