Изпълнителният директор на Sports Direct Кийт Хелауел заема поста от

...
Изпълнителният директор на Sports Direct Кийт Хелауел заема поста от
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на Sports Direct се спаси от уволнение

Изпълнителният шеф на Sports Direct Кийт Хелауел заема поста от 2009 година, а в сряда беше избран отново, макар неодобрение от страна на акционерите.

Кийт Хелауел, изпълнителният шеф на веригата магазини за спортни артикули Sports Direct от 2009 година, ще остане на управителния си пост. Хелауел беше упрекнат от акционери, че редовно е допускал неточности в ръководството на компанията, само че на общото заседание съумя да се избави от освобождение. Сред главните проблеми е практиката Sport Direct да подписва контракти със чиновниците си без обезпечени работни часове, написа Financial Times.

Основателят на веригата Майк Ашли обаче е измежду главните поддръжници на настоящия изпълнителен шеф. Това е една от главните аргументи вложителите да желаят да сменят Кийт Хелауел, защото той е упрекван, че не може да се опълчва на мнението на създателя Ашли. Ашли съумя да обеди самостоятелните акционери да гласоподават в интерес на Хелауел и по този начин той резервира поста си с дребна преднина. Един от най-шумните критици на изпълнителния шеф - Standard Life, продаде акциите си през предходната година. Компанията държеше 5.8% от Sports Direct, което щеше доста да повлияе на изхода от гласуването за шеф.

Тогава създателят на веригата за спортни артикули държеше малко над 53%, а сега милиардерът Ашли е притежател на 63% от компанията. Така той съумя да употребява въздействието си над останалите самостоятелни акционери. Сред по-големите вложители, които гласоподаваха за уволняване на Халауел, са Aberdeen Standard и Royal London Asset Management.

Майк Ашли не за пръв път избавя Кийт Хелауел от уволняване. Миналата година при сходен случай Хелауел не беше подсилен от по-малките акционери в компанията. Наложи се второ гласоподаване през януари, на което Хелауел резервира поста си още веднъж с поддръжката на Ашли, написа The Guardian. Този път Майк Хелауел даде обещание, че самичък ще подаде оставка, в случай че не получи тяхното утвърждение. Вотът обаче завърши с 53% в интерес на изпълнителния шеф.

" Резултатът от гласуването не значи, че Sports Direct може да си отдъхне ", споделя Ашли Хамилтън Клаксън, корпоративен шеф в Royal London Asset Management, визирайки нередности в ръководството на Хелауел.

Без смяна на договорите

Освен решението за изпълнителен шеф на годишното заседание на компанията се разиска и подложеният на критика контракт за 0-часов работен ден. Лидерът на лейбъристите във Англия, Джереми Корбин, както и редица синдикати упорстват този вид контракти да се отстранен. При него служащият няма наложителни и обезпечени часове, които би трябвало да покрие за седмица или месец, а всички смени се дефинират по отношение на графика.

" Нулевият контракт към момента е законен в тази страна. Разбирам, че няколко синдиката са се обърнали към държавното управление той да се отстрани, само че до момента в който към момента е законен, ние ще го използваме ", споделя изпълнителният шеф Кийт Хелауел. Той добавя, че огромна част от чиновниците " желаят да запазят гъвкавостта на договорите ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР