Изпълнителният директор на Nord Stream 2 AG Маттиас Варниг заяви,

...
Изпълнителният директор на Nord Stream 2 AG Маттиас Варниг заяви,
Коментари Харесай

В случай на промяна на газовото законодателство Nord Stream 2 ще търси компенсации от ЕК


Изпълнителният шеф на Nord Stream 2 AG Маттиас Варниг съобщи, че при положение на смяна на газовото законодателство на Европейска комисия компанията счита да търси обезщетения за нанесени вреди.

„ Ако след това предписанията на Европейски Съюз бъдат променени в ущърб към нас, ще бъде подложен въпрос за отплата на загубите “, оповестява той в изявление за немското издание WirtschaftsWoche. По думите му, Nord Stream 2 е вложила в плана, съобразявайки се със съществуващата газова инструкция на Европейски Съюз.

„ Аз не разбрах по какъв начин би трябвало да действа разширението на европейската газова инструкция върху газопроводи отвън вътрешния пазар на Европейски Съюз “, прибавя той.

Европейска комисия при започване на ноември предходната година предложи да бъдат импортирани ремонти в газовата инструкция на Европейски Съюз. Целта им е да се направи по този начин, че избрани правила от енергийното законодателство на Европейския съюз да се ползват не към някои, а към всички газопроводи на територията на Европейски Съюз, които идват от или са за трети страни. Към тези правила се отнасят в частност недискриминационно определяне на цени за транспорт на газ, достъп на трети страни до опцията да придвижват „ синьо гориво “, делене на дейностите по продажба и превозване на газ. Сега тези правила не обгръщат морските газопроводи, а затова и планът „ Северен поток 2 “.

Компанията Nord Stream 2 AG е оператор на плана „ Северен поток 2 “. Общата стойност на газопровода се прави оценка на сумата от 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в компанията е съветския газов тръст „ Газпром “. Европейските сътрудници в лицето на Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall от своя страна се ангажираха с финансиране на „ Северен поток 2 “ с 50 % или по 950 млн. евро всяка. Другата половина от средствата от порядъка на 4,75 млрд.евро ще бъде поета от „ Газпром “.
Проектът за газопровода „ Северен поток 2 “ планува строителство на две тръби от крайбрежието на Русия до Германия през Балтийско море с общ потенциал от 55 милиарда куб м.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР