Изпълнителният директор на Национален фонд „Култура“ Борислав Геронтиев обяви в

...
Изпълнителният директор на Национален фонд „Култура“ Борислав Геронтиев обяви в
Коментари Харесай

И директорът на Национален фонд „Култура“ – категорично против промените в Закона за хазарта

Изпълнителният шеф на Национален фонд „ Култура “ Борислав Геронтиев разгласи в ефира на Българската национална телевизия, че и той – в качеството си на началник на Фонда - е изложил своето изрично мнение против предвижданата анулация на § 32 от Предходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за хазарта, който планува „ годишно да се превежда целева дотация за Национален фонд „ Култура” в размер на 10% от импортираната през миналата година държавна такса”.

Геронтиев счита, че мнението на Министерството на културата е „ леко витиевато “ спрямо неговото. Той изрично акцентира, че от 2014 година до в този момент Националният фонд е можел да получи по Закона за
хазарта най-малко по 7 млн. годишно.

Припомняме, че Министерството на културата също се разгласи против предвижданата анулация на параграф 32, като подчертава, че неведнъж е отправяло запитвания към Министерството на финансите за какво не се извършва наредбата на закона и нито един път не са превеждани 10-те % от държавната такса.

Геронтиев, който е шеф на Национален фонд „ Култура “ от август 2011 година, от своя страна обърна внимание, че откакто параграф 32 влиза в действие от 1 януари 2014 година през март националната представителка от ГЕРБ Ирена Соколова пита тогавашния министър на културата Петър Стоянович какво се случва с отчисленията от
хазарта за Фонда. В резултат на питането през май 2014 година Държавната комисия по хазарта осведоми Министерството на културата, че прогнозната сума от таксата от постъпленията от хазарта за 2014 година е над 74 200 000 лв., затова 10% от тази сума възлизат на 7 420 000 лв.. Геронтиев стартира преструктуриране на Национален фонд „ Култура “ с концепцията по какъв начин ще посреща новите седем милиона и ще прави тяхното разпределение по креативен и културни планове. След оставката на държавното управление на Пламен Орешарски обаче представителят на Министерството на финансите в Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “ осведоми Геронтиев, че най-вероятно въпросният параграф 32 ще отпадне, защото не бил координиран с Министерството на финансите и противоречал на Закона за обществените финанси.

От този миг нататък настава интервалът на „ епистоларната литература “ по думите на Борислав Геронтиев. Той се показва в това, че от Министерството на културата стартират да пишат публични писма до Министерството на финансите и да питат за какво не се извършва закона. В тази „ епистоларна активност “ се включва и Геронтиев по молба на министър Вежди Рашидов, въпреки и, по думите му, тези писма да са еднотипни. „ Дайте ни парите – няма да ви ги дадем “ – изясни в резюме Геронтиев наличието на кореспонденцията.

Припомняме, че текстът, предусещащ десетте % отчисления от импортираната през миналата година държавна такса за
хазарт за Националния фонд „ Култура “, е признат по предложение от народните представители Вежди Рашидов, Гинче Караминова и Светлана Ангелова . То е импортирано преди второто гласоподаване на Закона за изменение и допълнение на Закона за хазарта в средата на декември 2014 година. Именно това е повода предлагането да не е в съгласие с Министерството на финансите – което обаче надалеч не е значи, че то има право да не извършва закона и да се оправдава с несъгласуване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР