Изпълнителният директор на Летище София Владимир Рапонджиев е подал оставка.

...
Изпълнителният директор на Летище София Владимир Рапонджиев е подал оставка.
Коментари Харесай

Шефът на летище София хвърли оставка след скандала с таксите

Изпълнителният шеф на Летище София Владимир Рапонджиев е подал оставка. Той е показал персонални претекстове за отдръпването си. По-късно стана ясно, че и член на борда на шефовете на аеропорта също е подал молба за овакантяване. По неофициална информация това е Мая Андреева.

Подадените оставки съответстват със абсурда с препоръчаното фрапантно повдигане на таксите за обслужване на интернационалните полети, което би довело и до съществено повишаване на самолетните билети. През октомври на уеб страницата на Летище София се появи документ с подписа на изпълнитeлния диpeĸтop Bлaдимиp Paпoнджиeв, предусещащ съществени промени в цената за 2021 година: да вземем за пример тaĸca " пътниĸ " пo мeждyнapoднa линия да се усили с над 60% - от 7.27 нa 11.66 eвpo (за дете oт 3.64 нa 5.83 eвpo), а тaĸca " cигypнocт, ĸoятo cъщo се изчиcлявa нa пътник, да скочи съвсем двойно (с 94.6%).

Авиокомпаниите, които търпят големи загуби поради коронакризата, непосредствено заплашиха, че ще закрият линиите си до София. А министърът на превоза Росен Желязков, който е " принципал " на летището, разгласи, че е сюрпризиран от хода с таксите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
С дефинитивно решение Върховният административен съд (ВАС) о...

Има разнообразни версии за дейностите на ръководителите и последвалите оставки. Появиха се клюки, че летището пробвало да вдигне таксите, защото няма пари да заплати заплатите, поради фрапантния спад на пасажери и полети. Договорите на управлението на летището изтичали напролет, което съответствува със периода на молбите за овакантяване, които са с тримесечно предупреждение. А и се чака влизането на концесионера, който най-вероятно ще назначи нови ръководители.

Драмата се разиграва в миг, в който летище София се приготвя да премине в частни ръце. Договорът с концесионера " Соф Кънект " категорично планува да не се усилват летищните такси за 10 години напред. Така шефът на столичния аеропорт Рапонджиев бе обвинен, че бърза да вдигне цената, преди договорката с новия собственик да влезе в действие.

По-рано тази седмица вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви, че " Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГВА) в Министерството на превоза е взела решение равнищата на таксите за самолетните компании да не се трансформират през 2021 година

Министерството на превоза удостовери за подадените оставки на шефовете на летището и заяви, че следва разкриване на нова процедура за избор на трима членове на съвета на шефовете на столичния аеропорт. Двама от настоящите членове на борда са подали заявление за преустановяване на договорите им за ръководство с планувано 3-месечно предупреждение.

От Министерството на превоза прецизираха, че Рапонджиев ще продължи да извършва отговорностите си до назначението на нов шеф. Той е изпълнителен шеф на летище София от май 2017 година Преди това 7 години е бил шеф на дирекция " Сигурност " на летището.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР