Изпълнителният директор на институцията нарушава мълчанието си пред "ЕвроДикоФ""За 2021-ва

...
Изпълнителният директор на институцията нарушава мълчанието си пред "ЕвроДикоФ""За 2021-ва
Коментари Харесай

Цанко Арабаджиев: За 2021 година ББР ще приключи на загуба от 70 милион лева

Изпълнителният шеф на институцията нарушава мълчанието си пред "ЕвроДикоФ "

"За 2021-ва година банката ще завърши на загуба от 70 млн. лева, до момента в който през 2020-та беше над 200 ", това съобщи изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев пред "ЕвроДикоФ " по

"На първо място прогнозите и бизнес проектите, при които са били отпускани заемите са оптимистични или при някои заеми са позволени обезпечения, които не покриват размера на заемите ", точни той на въпрос каква е повода банката да бъде на загуба.

"Промяната в устава с фокус към дребния и междинен бизнес промени напълно работата и действието на банката. Целта ни е да отпускаме 50 заема на месец, само че би трябвало документите да се направи по-лесна, с цел да не се зариваме с бумащина. Не може да чакаме това да стане за 1-2 месеца, само че работим интензивно, а огромна част от измененията към този момент са направени ", добави Арабаджиев.

"За предходната година групата на ББР е финансирала заеми за над 230 млн. лева на над 700 клиента. Отделно по стратегия "Възстановяване " сме подсигурили заеми за над 2000 компании за над 350 млн. лева ", посочи той.

"Само за последните няколко месеца пуснахме стратегии, които да оказват помощ на креативната промишленост, за розопреработвателите, за ресторантьорите и хотелиерите. Те могат да дойдат и да аплайват за оборотно финансиране при облекчени условия ", добави шефът на ББР.

"7 години, доколкото знам е най-големият гратисен интервал, а сходните заеми са 4 или 5 ", съобщи той, само че отхвърли да даде елементи поради закона за банковата загадка.

"Това е необикновена процедура, само че това са капиталови заеми, при които е обикновено да няма паричен поток, тъй като са за изграждане на нещо, което по-късно да се продаде, където в избран миг е обикновено да липсват заплащания по главниците ", сподели още Арабаджиев.

"Към днешна дата загубата е малко над 80 млн. лева Тази загуба не е осъществена. ББР е купила акции на ПИБ за 5 лева, само че те през днешния ден костват 1,60. Надяваме се след време да продадем акциите най-малко на парите, за които сме ги купили, с цел да може банката да не е на загуба ", съобщи той за закупените от страната акции на Първа капиталова банка от страна на Българската банка за развиване.

"Нашата цел е да управляваме нашата благосъстоятелност с грижата на добър собственик. Искаме инвестицията, която имаме да се ръководят добре ", безапелационен беше изпълнителният шеф на ББР.

"Заплатите на новия мениджмънт на банката бяха понижени на половина, а те са три пъти по-ниски заплатите в частните банки ", съобщи Цанко Арабаджиев на въпрос за получаваните хонорари от управлението на банката.

"Давани са огромни бонуси в предишното, само че имаме една забавна концепция по тази тематика, само че сега изследваме дали имаме правна опция ", съобщи той за това, че от управлението на банката ще се опитат да възвърнат дадените в предишното бонуси към ББР.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР