Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг обеща в пост в

...
Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг обеща в пост в
Коментари Харесай

Зукърбърг наруши мълчанието си и призна за грешки на Facebook

Изпълнителният шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг даде обещание в пост в обществената мрежа три съответни стъпки в кратковременен проект

© Stephen Lam Още по тематиката
Грозното лице на Фейсбук

Скандалът с консултантската компания Cambridge Analytica сподели, че най-голямата обществена мрежа мутира в средство за психическо влияние
22 мар 2018
Фейсбук се изправя пред американските регулатори

Скандалът с Cambridge Analytica се задълбочава, шефът на компанията беше уволнен
21 мар 2018
Световните регулатори се прицелиха във Фейсбук

Скандалът с Cambridge Analytica отваря голям брой въпроси, до момента в който политиците насочват силите си против обществената мрежа
20 мар 2018
Фейсбук под напън поради абсурда Cambridge Analytica с потребление на персонални данни

Редица политически представители желаеха Марк Зукърбърг да приказва пред управляващите
19 мар 2018 Изпълнителният шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг наруши мълчанието си в сряда по отношение на случая с потреблението на персонални данни от страна на консултантската организация Cambridge Analytica за политически цели посредством обществената мрежа, написа Reuters. Най-голямата обществена платформа в света е изправена пред засилени регулаторни инспекции, откакто стана ясно, че посредством мрежата от другари на 270 хиляди консуматори, дали позволение за изработката на анкета, Cambridge Analytica е съумяла да стигне до персоналните данни на над 50 млн. души. Анализаторската компания е работила за акциите на Доналд Тръмп и напускането на Англия на Европейския съюз.

" Това е огромен пробив в доверието към нас. Съжалявам за това, което се е случило. Имаме съществена отговорност да запазим персоналните данни на хората ", разяснява Зукърбърг в изявление пред CNN. Досега той пазеше безмълвие, само че откакто акциите на компанията изгубиха общо 9% от цената си от края на предходната седмица насам, беше подложен на голям напън както от медии и консуматори, по този начин и от политически лица от двете страни на океана, които желаеха той да приказва.

Да създадем нещо

В пост в обществената си мрежа Зукърбърг разяснява, че компанията е направил неточности и има доста какво да се направи. " Ние би трябвало да създадем тази крачка и да свършим това, което можем ", споделя той в статуса си. В изказването си към потребителите Зукърбърг начерта три съответни стъпки, с които да стартират измененията в мрежата. " На първо място ще проверяваме всички приложения, които са имали достъп до огромни части персонална информация преди измененията в мрежата от 2014 година Ще създадем инспекция на всички приложения със съмнителна интензивност ", изяснява първата от стъпките създателят на компанията.

Втората стъпка, препоръчана от Зукърбърг, е да бъде спрян достъпът на разработчиците до техните приложения в някои случаи. " За да дам образец, ще спрем достъпа на разработчиците на приложения към вашите данни, в случай че не сте употребявали обещано приложение повече от три месеца ", разяснява още той в изказването си. Зукърбърг добави, че броят на данните, които се дават на приложенията, също ще бъде понижен.

Третата стъпка планува потребителите да могат по-лесно да се осведомят кои приложения имат достъп до техните данни. По думите на Зукърбърг, през идващия месец във Фейсбук ще се появи нов инструмент, който демонстрира приложенията, имащи достъп до персоналните данни на потребителите. Целта на инструмента ще бъде и да бъде по-лесно потребителите да спрат достъпа до персоналните си данни.

Отворен към повече регулации

В изявлението си пред CNN Зукърбърг разяснява, че е отворен към спомагателни регулации, ориентирани към обществената мрежа. Той добави, че би бил благополучен да приказва пред американския Конгрес, стига двете камари да са сигурни, че той е верният човек, който би трябвало да приказва. " Не съм сигурен, че не би трябвало да бъдем контролирани. Всъщност считам, че въпросът е повече каква е вярната регулация, а не дали би трябвало да бъдем контролирани. Хората би трябвало да знаят кой купува рекламите, които виждат във Фейсбук ", разяснява той.

Изпълнителният шеф добави още, че Фейсбук към този момент работи по това да не позволява интервенция на изборите за Конгрес в Съединени американски щати, които ще се проведат през ноември, както и възможната интервенция на изборите в Индия и Бразилия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР