Изпълнителните листове, обезпечителните заповеди и постановленията за възлагане ще се

...
Изпълнителните листове, обезпечителните заповеди и постановленията за възлагане ще се
Коментари Харесай

Предложение: Изпълнителните листове и обезпечителните заповеди да се пазят 100 години при ЧСИ

Изпълнителните листове, обезпечителните заповеди и постановленията за възлагане ще се пазят 100 години в архива на частния правосъден реализатор (ЧСИ). Това оферират да се регламентира в Наредбата за архива на ЧСИ от Министерството на правораздаването, оповестява Lex News.

Промяната е извънредно значима, защото всички тези документи имат съществени правни последствия – те засягат значително имуществената сфера на длъжника и са съображение за придобиване на права от трети лица върху неговото имущество (пълния текст на плана виж тук).

Освен това откогато преди 12 години в действие влезе Законът за националния архивен фонд, ЧСИ в действителност нямат право да предадат значимите си документи в държавния списък. А в същото време наредбата, която е по-стара, ги задължава да пазят делата и другите бумаги 5 години, дневниците на осъществените дейности – 25 години, а регистрите на заведените каузи – 100 години, а всичко останало да изпратят в Държавния списък.

Така те хем не трябваше да пазят голям брой документи, хем не им ги желаеха в архива, хем нямаха и право да ги унищожат.

Сега ясно е записано, че най-важните документи при ЧСИ и регистрите на делата им се пазят 100 години, а самите каузи и дневниците за дейностите – надлежно 5 и 25 години, а всичко друго се унищожава.

Сега Министерството на правораздаването, в съгласие с Камарата на ЧСИ, основава друга доста значима опция – след приключване на периода за предпазване на импортираните в архива каузи частният правосъден реализатор да може да резервира електронно копие на съдържащите се в тях документи.

„ Електронното копие, удостоверено с електронен автограф на частния правосъден реализатор все още на неговото опазване, се  счита правилно с оригинала на документа “, планува планът за промени в наредбата.

Всичко това става допустимо, тъй като за първи път се регламентира, че ЧСИ водят деловодните си книги в електронна форма. Като се планува това да става по метод и стандарт, които обезпечават продан на информация с държавната администрация. А за всяко регистриране в деловодните книги се генерира неповторим идентификатор.

На процедура ЧСИ и в този момент имат електронно деловодство, само че с промените в наредбата вписванията в него към този момент получават правна стойност.

Тази оригиналност е планувано да стане факт една година след влизането в действие на измененията в наредбата.

Задължителна застраховка за 1.2 млн. лева

Друга доста значима за жителите и бизнеса смяна се прави в Наредбата за наложителното обезпечаване на ЧСИ (пълния текст на плана виж тук). С нея категорично се задължават всички ЧСИ да се застраховат за най-малко 1,2 млн. лева Това е сумата, до която застрахователят ще покрие всички имуществени и неимуществени вреди, които правосъдният реализатор е предизвикал на страните, другите участници в изпълнителното произвеждане и на всички трети лица с отговорно несъблюдение на отговорностите си.

Т.е. това е сигурност за всички забъркани в изпълнителния развой, че в случай че пострадат от безсъвестен ЧСИ, ще бъдат обезщетени от застрахователя до 1,2 млн. лева

Досега частните правосъдни реализатори се застраховаха съгласно начислените от тях такси за миналата година. Така минималната застраховка варираше от 90 000 лева през 450 000 лева и 900 000 лева до 1,2 млн. лева Сега всички наложително ще се застраховат за оптималната сума. Изключение е планувано единствено за новоназначените ЧСИ, които ще се застраховат за 600 000 лева

От отчета за изменение на наредбата излиза наяве, че предлагането за фиксиране на този наложителен най-малък размер на застраховката е на Съвета на Камарата на ЧСИ. Като от там са обяснили, че при настоящия модел на обезпечаване е допустимо част от претърпените вреди да не бъдат обезщетени в цялостен размер посредством заплащане по контракта за наложителна застраховка. И са изтъкнали, че евентуалният размер на вредите, които могат да се причинят от нелегално наложително осъществяване, постоянно надвишава размера на застрахователните суми.

Освен това в наредбата категорично се записва, че застраховката покрива и отговорността за породените имуществени и неимуществени вреди, когато частният правосъден реализатор прави дейности по възлагане от пристъпилия към осъществяване гарантиран заемодател по реда на Закона за особените залози.

С промени в друга разпоредба – тази за докладите на ЧСИ, те се задължават да се регистрират на министъра на правораздаването на всеки 6 месеца, а не един път годишно, както към този момент беше планувано в закона. Освен това за първи път в докладите ясно ще се разграничават другите каузи, формирани при тях в интерес на страната и общините, като тези за вземания на съдилищата са отделени в специфична рубрика. Изменението е ориентирано към основаване на предпоставки за реализиране на засилен надзор при събирането на обществените вземания към бюджета, показват от Министерството на правораздаването.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: