Изпълнителна агенция по горите, която управлява държавните гори и осъществява

...
Изпълнителна агенция по горите, която управлява държавните гори и осъществява
Коментари Харесай

След обществено обсъждане на документите, Агецията по горите ще премине към Министерския съвет

Изпълнителна организация по горите, която ръководи държавните гори и реализира надзор над частните и общинските гори, сега е под шапката на Министерството на земеделието.

С решение на Министерския съвет от 30 декември предходната година тази организация ще премине към Министерския съвет. Това отговори земеделският министър Иван Иванов на въпрос от народния представител Даниел Петров по отношение на отделянето на Агенцията по горите от Министерство на земеделието като независимо ведомство на директно послушание на Министерски съвет.

Припомняме, че е решено Българска организация по сигурност на храните /БАБХ/ и Изпълнителна организация по горите /ИАГ/ да преминат от Министерство на земеделието към Министерския съвет. Това плануват част от структурните промени, написани в съдружното съглашение сред " Продължаваме Промяната ", " ИТН ", " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България ".

Във връзка с тази смяна са нужни промени в Закона на горите и някои други подзаконови разпореждания. За осъществяване на това решение на държавното управление министърът на земедлието е основал работна грута, която да създаде и предложи нужните изменеиня и допълнения. Документите към този момент са подготвени и са импортирани в Министерския съвет. Следващата стъпка е публичното им разискване.

С измененията  Изпълнителна организация по горите ще стане административно звено към Министерския съвет, само че министърът на земеделието ще продължи да дава отговор за ръководството на организацията.

Под разнообразни форми Изпълнителна организация по горите съществува от 1879 година, като поредно е било подчинено на Министерството на финансите (1879 - 1894 г.) и на Министерството на търговията и земеделието (1894 - 1912 г.). От 1912 година насам през разнообразни интервали е подчинено или функционалностите му са били обединени с Министерството на земеделието (1912 - 1949, 1957 - 1960, 1986 - 1990, след 1997 до 2007 г.) или директно на Министерския съвет, като на няколко пъти има статут на независимо министерство (1949 - 1951, 1966 - 1971 и 1971 - 1986 г.).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР