Изпълнителна агенция Медицински надзор започва проверка във връзка с отпуснатите

...
Изпълнителна агенция Медицински надзор започва проверка във връзка с отпуснатите
Коментари Харесай

Медицински надзор започва проверка на парите за лечението на починало от тежка болест дете

Изпълнителна организация " Медицински контрол " стартира инспекция по отношение на отпуснатите пари за лекуването на дете. 

6-годишната Мария е родена със Синдром на Даун. През 2017 година детето се разболява от левкемия. След лекуване се стига до ремисия, само че по-късно заболяването още веднъж се връща. 

През април момиченцето е признато за лекуване в Университетска болница " Царица Йоанна " - ИСУЛ в София, а родителите стартират да събират пари за лекуването му в чужбина.

Състоянието на детето мощно се утежни в последните дни и макар напъните на лекарите то умря тази заран в болничното заведение.  

Около лекуването на болното дете избухна скандал, откакто родителите оповестиха пред bTV, че са чакали съвсем два месеца Здравната каса да утвърди заплащане на противотуморни медикаменти и най-после са получили фактура от болничното заведение за около 14 хиляди лева

От НЗОК обаче упрекнаха за забавянето ИСУЛ и прецизираха, че все пак лекуването не е спирало и то е приложено в избраните от лечебното заведение периоди и по одобрената лечебна скица.

От Касата прецизираха, че майката е подала заявление в институцията на 25 април, като настояването е било за възнаграждение на два лекарствени продукта, които нямат позволение за приложимост в България. Към заявката е липсвала наложителна здравна документи от ИСУЛ и НЗОК е изискала изчезналите документи. 

На 30 май Специализираната комисия още веднъж е разгледала случая, като до тогава още веднъж не е постъпила изисканата от болничното заведение информация. Въпреки това, заради късите нормативни периоди, Комисията предлага на шефа на НЗОК наличната здравна документи, въпреки и непълна, да бъде изпратена за мнение на двама външни специалисти - наложително условие на Наредба №2 от 2019 година Писмата към консултантите са изпратени на 31 май т.г. по пощальон и на е-поща.

Болницата е предоставила последния желан документ на 6 юни, само че още веднъж е пропусната информацията за цените на двата медикамента. На същия ден е извършена среща за уточняване на метода на действане по подадените заявки за заплащането на двата продукта сред Специализираната комисия за разглеждане на заявките в НЗОК и проф. Добрин Константинов от Университетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ ", и доцент доктор Валерия Калева - от УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна. Постигнати са договорености по всички неразбираеми въпроси по процедурата за разпределяне на лекарствените средства, като това е отразено в писмен документ, прецизират от НЗОК.

На 13 юни са получени мненията от външни консултанти, само че документът за цените на медикаментите е изпратен в НЗОК на 18 юни. Управителят на НЗОК през вчерашния ден е издал заповед за одобрение на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лева - каквато е сумата, оповестена от ИСУЛ.

От Касата показват, че не е ясно от кое място идва несъвпадението сред сумите - декларираната публично от болничното заведение и поисканите от майката на болното дете 14 000 лв. за осъщественото лекуване. Затова НЗОК е сезирала Изпълнителна организация " Медицински контрол " за инспекция по случая.

" Изнасянето на погрешна информация води до общественото заклеймяване на една институция, която професионално и прецизно извършва законовите си задължения към здравноосигурените лица, не е в интерес на пациентите. Удовлетворяването на нечии персонални упоритости на лица, директно свързани със схеми за източване на обществени средства от някогашния Център „ Фонд за лекуване на деца “ нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните ", разясняват от Здравната каса по случая, като сервират съболезнованията си на фамилията на умрялото дете и молят да се приключи злоупотребата с тъгата на околните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР