Изпълнителна агенция Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба

...
Изпълнителна агенция Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба
Коментари Харесай

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (ИАМН) стартира незабавна инспекция за кражба на генетичен материал, осъществена в АГ-болница „ Д-р Щерев “ след репортаж на Нова телевизия, оповестиха от организацията.

От ИАМН декларират, че от изнесените в журналистическото следствие данни е видно, че има подозрения за корист, както и за осъществено закононарушение. „ В тази връзка от понеделник – 15 април, ИАМН стартира незабавна инспекция по случая. Министърът на опазването на здравето и цялата общност ще бъдат осведомени с резултатите от инспекцията след нейното привършване. Събраната информация в хода на инспекцията и констативните протоколи от нея ще бъдат предоставени на Групово дело „ Национална полиция “ и Софийска градска прокуратура. Изпълнителният шеф на ИАМН назначава и извънпланови инспекции във всички лечебни заведения, осъществяващи активност по асистирана репродукция в страната. Те стартират още идната седмица “, споделят още организацията.

В репортажа на Нова телевизия беше разказана историята на мъж, оставил за съхранения в болничното заведение генетичен материал, защото с приятелката му възнамерявали инвитро процедури.

Людмил Петровски е аграрни производител от Кнежа. През 2018 година майка му е диагностицирана с онкологично заболяване. В търсене на най-хубавия вид за лекуване се свързва със своя остаряла позната – лекарка, която работи в столична многопрофилна болница. Лекарката спомага майката на Петровски да бъде оперирана там. (Името на лекарката не е обявено от морални съображения по отношение на роденото към този момент дете).

Докато се грижи за майка си в София след интервенцията, Петровски споделя на лекарката, че с приятелката му имат репродуктивни проблеми и възнамеряват инвитро. Тъй като медикът работи като анестезиолог и в АГ-болница „ Д-р Щерев “, тя спомага Петровски да даде материала си там на предпазване, до момента в който стане допустимо да пътува за Варна и да извърши процедурата.

„ Трябваше да кажа какъв брой дълго да се пази материалът. Написах първо два месеца, по-късно написах 6 месеца. И по този начин оставих материал там. За предпазване оставих генетичен материал. Не за донорство. За предпазване, както е посочено в документите ”, описа Петровски.

Месец и половина откакто с майка му се прибират в Кнежа, Петровски получава известие от лекарката, че е направила инвитро. Шест месеца по-късно (на 12 ноември 2018) му изпраща фотография от видеозон, с цел да му покаже, че детето е момиче. Девет месеца след раждането още веднъж получава известие от нея. „ Декември 2019 година ми изпраща фотография с детето. Честити ми Коледа. И на Бъдни вечер ми написа, че ще вършат кръщене на детето и ме канят. Обадих ѝ се и я попитах като какъв се явявам на това кръщене? Тя ми сподели: „ Как като какъв? Ти си татко на детето! ”, описа Петровски. Той прави ДНК тест. Лекарката предизвестява в лабораторията да не се изненадват от резултата, тъй като инвитро процедурата е с донорска яйцеклетка.  

„ Оказа се, че аз съм татко на 99, 9 %, а тя е О %. Тя не е биологична майка на детето ”, споделя Людмил и прибавя: „ Връзката ми с дамата, с която имах желание за основа семейство, и да имам дете от нея - завърши. Дойде ми като гръм от ясно небе. Но детето е реалност. И аз го одобрих -  очевидно по този начин е било писано да стане, въпреки и по доста чудноват метод ”, показва Петровски.

Той твърди, че в никакъв случай не е имал каквито и да било интимни връзки с лекарката, а единственото пояснение, което е чул от нея е, че детето си е нейно и е бутиково.

Сега лекарката живее и работи в Плевен. Обещала е на Нова телевизия да изпрати документално мнение с нейната позиция, само че не го е направила.

От документите по случая, предоставена на медията от Петровски, се вижда, че той е подписал осведомено единодушие за заледяване, предпазване и топене на сперма от 23 май до 23 ноември 2018 година. Има и Декларация за осведомено единодушие за асистирана репродукция на името на лекарката, само че съгласно графологичната експертиза, назначена от съда по делото на Петровски против болница „ Д-р Щерев “, подписът му там е подправен.

От болничното заведение декларират, че казусът не касае пропуск от страна на лечебното заведение, а споразумяване на междуличностни връзки.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР