Изоставен призрачен град със 7-звезден хотел е оставен да гние

...
Изоставен призрачен град със 7-звезден хотел е оставен да гние
Коментари Харесай

Град-призрак тъне от десетилетия в разруха. Каква е причината? СНИМКИ

Изоставен нереален град със 7-звезден хотел е оставен да гние десетилетия.
 
Но макар рушащите се здания, които го заобикалят, първокласният комплекс остава непокътнат и към момента е центърът на града от момента, в който е открит за първи път през 1974 година, трансформирайки се в първия седемзвезден хотел в света.


 
Градът - Вароша в Северен Кипър - в миналото е бил преуспяващ, съвременен курорт, обичан от звездите на своето време, и е постигнал пробив в туризма през 70-те години. Според държавното управление на Турската република Северен Кипър, което управлява част от острова, мегахотелът Golden Sands е благосъстоятелност на крал Чарлз – изказване, което за което Бъкингамският замък сподели пред The Mirror, „ не е нещо, което признаваме “.


 
Луксозният комплекс бил толкоз огромен, че е разполагал със лична железопътна линия, с цел да транспортира гостите от стая в стая. Но отчетите споделят, че хотелът е бил отворен единствено няколко месеца, преди да бъде зарязан и оставен да гние. Днес хотел „ Златни пясъци “ наподобява непокътнат от грабители и непокътнат макар рушащите се здания към него.


 
В блестящите си богато украсени стени мебелите, съдовете и сервизите са натрупали планини от прахуляк от десетилетия обратно. Сградата към момента се патрулира от пазачи и изисква позволение за влизане в прилежащите площи. Вароша, в миналото описвана като „ туристическа мека на Кипър “ и „ Вегас на Средиземно море “, е дом на 45 хотела, 3000 търговски парцела, 60 хотела с жилища, 21 банки, 25 музея, 20 театъра и музеи и 99 места за развлечение. Големият брой парцели, оставени да се разрушават, се разказва като „ монумент на дипломатическия неуспех “.


 
Един от парцелите във Вароша е бил дом на италианската холивудска суперзвезда София Лорен. Курортът бил обичано място за отмора на редица звезди, в това число Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Ракел Уелч и Бриджит Бардо.



Повече от 3000 парцела отвън хотел „ Златни пясъци “ са опустошени и ограбени от крадци. Това е по този начин, тъй като Вароша е бил мощно обиден, откакто е замесен в борба сред Турция и Гърция през 1974 година Съобщава се, че турската войска е пристигнала в града, с цел да отбрани кипърските турци от гърците. Местните нямали различен избор, с изключение на да избягат, страхувайки се, че могат да бъдат избити от нахлуващите турци.


 
След това регионът е ограден от войски, с цел да се предотврати влизането. На туристите също било неразрешено да влизат и да вършат фотоси. Въпреки това някои са съумели да се промъкнат и занемат разпада на града. Оттогава Организация на обединените нации употребява региона, с цел да се опита да сплоти двете воюващи групи, само че той остава следен от самопровъзгласилата се страна Турска република Северен Кипър.



Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР