Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го

...
Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го
Коментари Харесай

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е голямо, само че към този момент го наваксваме

Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков е баскетболна легенда и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 година насам. Два следващи мандата  е член на Борда на ФИБА -  Европа и два следващи мандата е член на Изпълнителното Бюро на Български Олимпийски Комитет, а в интервала 2018 - 2023 е президент на Техническата Комисия на ФИБА Ц Европа. Глушков е магистър „ Счетоводство и Контрол “ от Висшия Икономически Университет във Варна, приказва свободни британски и италиански. Играл е в Националната Баскетболна Асоциация (НБА) на Съединени американски щати и Канада в тима на Финикс Сънс. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, притеглен в НБА. Роден на 10 януари 1960 година в Трявна, на 17 години е към този момент народен играч, а в средата на 80-е години на предишния век се подрежда измежду петимата най-хубави баскетболисти на Европа. След Съединени американски щати, играе в Италия, Испания и за Академик Варна. С националния тим на България по баскетбол Глушков взима присъединяване общо на четири европейски шампионати - през 1979, 1985, 1989 и 1991 година
Георги Глушков даде първото си изявление след встъпване в служба за " 24 часа ".

- Г-н министър, измина една седмица откогато сте на поста. Успяхте ли да се ориентирате какво се случва в министерството и в българския спорт като цяло?
- Аз постоянно съм бил наясно с цялостната обстановка в българския спорт, тъй като съм бил част от него на всички равнища. Знам обаче и каква отговорност поемам в този сложен за страната и спорта ни миг като одобрих поста на длъжностен министър. От решенията на министъра може да зависят орисите на доста хора, които са положили голям труд. Спортът не е единствено олимпийски игри, само че да не забравяме, че има броени седмици до игрите в Париж. Изборите са броени дни преди началото им. Сега няма време за внезапни придвижвания. Гарантирам, че няма да има закъснение на контрактуваните към този момент средства по обособените стратегии на ММС. Нека федерациите, клубовете, състезателите и треньорите бъдат спокойни. Всички средства ще се изплащат на време. Но там, където има потребност от промени и бързи решения, няма да се притесня да ги направя. Вярвам, че с опита, който имам като президент на Българската федерация по баскетбол, както и в интернационалните баскетболни структури, в които съм взел участие и благодарение на моя екип ще се оправим по допустимо най-хубавия метод.
Вече разгласих, че най-важно за мен ще бъде да осигуря спокойствието на спортната общност. Това е главният ми приоритет и всичко останало ще бъде подчинено на него. Друга цел, която си слагам е да дадем опция на треньорските фрагменти да покачат своите знания посредством организирането на семинари, на които българските експерти да обменят опит с потвърдени специалисти от чужбина.
- Споменахте въпреки всичко за промени и потребност от бързи решения. Виждате ли към този момент потребност от такива?
- Максимално бързо би трябвало да се преодолее забавянето с обработването на плановете и отпущането на средства за спортните клубове. Те са гръбнакът на спорта, а към този момент 4 месеца от началото на годината са в незнание какви средства ще получат. В същото време спортният календар си тече и хората би трябвало да го извършват. Очакванията на клубовете бяха средствата да се превеждат по-бързо, само че те не се оправдаха. Това закъснение би трябвало да се преодолее стремително. И се веселя, че имаме прогрес. Разпоредих да се работи бързо по въпроса и към този момент започнах да подписвам първите контракти. Когато си част от служебно държавно управление с стеснен небосвод, темпото е доста значимо и се веселя, че към този момент има резултати.
- Олимпиадата обаче чука на вратата. Какво очаквате от нея?
- Като всеки българин и аз се надявам да имаме триумфи. До момента имаме 22 сигурни квоти. Все още имаме шансове за визи в спортове като плуване, бокс, битка, джудо, лека атлетика, вероятно в ловната пукотевица и фехтовката, евентуално ще имаме представителка в тениса. Иска ми се квотите да са повече, само че това е обстановката сега. Каквото е направено за спорта през последния олимпийски цикъл, това е. За страдание няма по какъв начин да отвръщам в последния миг. Аз ще проведа срещи с всички ръководители на федерации, треньори и състезатели, които ще бъдат в Париж. Ще се погрижим за характерните потребности на всеки. Те могат да са сигурни, че нищо няма да им липсва до и по време на олимпийските игри.
- Най-голямата ни вяра за купа, сякаш е щангистът Карлос Насар. Федерацията по повдигане на тежести обаче към момента няма финансиране.
- Всички знаят какво се случи в този спорт през последните месеци. Към момента мога да подсигурявам, че тримата ни щангисти с квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат подсигурени изцяло за олимпийските игри и към този момент се работи по решаването на този проблем. Въпрос е на дни. Иначе има подаден план за финансиране от страна на федерацията. Той обаче е повърхностен и им е изпратено писмо да си оправят документите. Имаше и финансови отговорности от страна на федерацията, само че за тяхното изчистване се върви в вярната посока.
- От много време не престават и проблемите в шахмата и автомобилизма.
- Започна да се трансформира в факсимиле, само че за жалост е истина - когато има боричкания в управленията, страдат спортистите. И в шахмата, и в автомобилизма се водят правосъдни каузи за легитимност сред федерациите. Проблемите са трупани с години. Аз ще направя каквото зависи от мен, с цел да оказа помощ за решаването им. Но приканвам за разсъдък и дейности в полза на спорта от страните по спорещите страни. Лично за мен не би трябвало да се слагат персоналните проблеми пред тези на цялата общественост.
- Футболът постоянно е в центъра на публичното внимание. И все по-често с отвън спортно-техническите си аспекти. Един от последните образци беше бяха изстъпленията на почитателите по време на мача " Левски " - ЦСКА.
- Поведение като това, което видяхме от част от последователите на безконечното дерби е неприемливо. Още повече, че бяха забъркани малолетни и малолетни. А спортът би трябвало да сплотява и възпитава. Не би трябвало да позволяваме омразата да ни ръководи.
Мачът даде мотив още веднъж да се повдигне тематиката за нов закон за спортното безчинство. Аз съм на мнение, че подобен би трябвало да има. Водещ в тази ситуация е Народното събрание, а ние ще спомагаме с каквото зависи от Министерството на младежта и спорта, тъй като виждаме казуса. Преди време се работеше по подобен законопроект, който в този момент още веднъж е в Народното събрание. Дано нещата бъдат доведени до край и то в най-скоро време. За мен решения като в Гърция и Турция не работят. Битките се придвижиха в залите за баскетбол и волейбол. Това не трябва да се позволява в България.
- Но в последна сметка още веднъж допираме до инфраструктурата. Всички приказват за нови игрища, в това число и народен, само че нищо не се прави.
- Факт е, че през последните 2-3 години се не помни за спортната инфраструктура. А преди този момент се направи доста. Проведохме финалите за купата по баскетбол в " Арена Бургас ", която за мен е едно извънредно оборудване. София също разполага с добра зала. Държавата оказа помощ за стадионите в Пловдив. Направиха се доста положителни неща за подготвителни зали в щангите, спортната пукотевица и други спортове. Проблемът е голям и надали е по силите на едно служебно държавно управление. Не, че ще спрем да работим по това направление. Ще създадем всичко по силите си да помогнем там, където можем.
- Стратегия за спорта бе отхвърлена от Народното събрание. Имате ли желание да работите по този документ?
- Според мен толкоз значим документ би трябвало да се създаде и внесе от постоянно държавно управление след координиране и утвърждение от всички партии.
- Името на предходния заместник-министър на младежта и спорта Даниела Дашева бе забъркано в абсурда, при който чиновник на министерството беше хванат с белязани пари. Вашият коментар.
- Не мога да разясня. Има органи, които работят по случая.
- Кой ви предложения за министър на младежта и спорта?
- Обади ми се служебният министър председател Димитър Главчев.
- И за последно. Извън ролята ви на министър на младежта и спорта, само че като първия българин, играл в НБА. Коментар за представянето на Александър Везенков?
- Александър е извънредно надарен и трудолюбив състезател. Той справедливо подписа контракт в НБА и упованията бяха, че  ще получи действителен късмет да покаже капацитета си. А той действително не получи никакъв късмет. Това за мен е неразбираемо. И за един играч това е много разочароващо. Аз получих доста повече благоприятни условия, когато играех в Съединени американски щати. Контузията се случи след това и не считам, че това е повода. Отново дублирам – той не получи ни какъв късмет да покаже какво може! А той може доста. Европейците, които получиха късмет се възползваха от него. Везенков нямаше подобен. Мога единствено да пожелая триумф на Александър в бъдещата му кариера. Сигурен съм, че в случай че му се даде късмет, той ще покаже на какво е кадърен.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР