Изображение: Извънредна среща на Общото събрание на ООН в Ню

...
Изображение: Извънредна среща на Общото събрание на ООН в Ню
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас: Кои държави призовават за прекратяване на огъня – и каква е разликата между хуманитарната пауза?

Изображение: Извънредна среща на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк на 27 октомври

Прекратяване на огъня

< p> Прекратяването на огъня ще изисква Израел и Хамас да реализират публично политическо съглашение за прекъсване на борбите.

То ще включва евакуиране на израелските войски от Газа и евентуално заричане от страна на Хамас да освободи всички свои заложници.

Прекратяването на огъня ще обхване цялата географска област на Израел и палестинските територии - а освен избрана зона.

Прекратяване на военните дейности

Често се употребява като синоним на „ преустановяване на огъня “, терминът „ преустановяване на военните дейности “ също би включвал прекъсване на боевете.

То обаче е по-малко структурирано от прекратяването на огъня – и не съставлява политическо съглашение сред двете страни – цялостно с цели, периоди и наблюдаване.

Хуманитарна пауза (примирие)

Това не е преустановяване на огъня - а краткотрайно прекъсване на борбите, с цел да се разреши филантропична помощ в Газа - и вероятно безвредно прекосяване на тези в нужда или изключителна заплаха отвън анклава.

Хуманитарните паузи не би трябвало да обгръщат цялата зона на спор - и могат да бъдат лимитирани до по-малка зона.

Те постоянно са къси - от време на време продължава единствено няколко часа.

Съединени американски щати

Изображение: Израелският министър-председател Нетаняху се среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън

Както президентът Джо Байдън, по този начин и държавният секретар Антъни Блинкен са посетили Израел и неведнъж са повтаряли своето „ право да се пази “.

Съединени американски щати бяха една от държавите-членки на Организация на обединените нации, които гласоподаваха срещу резолюция за преустановяване на огъня, като представителят на националната сигурност Джон Кърби сподели, че това „ не е верният отговор сега “. Вместо това господин Байдън сподели, че „ имаме потребност от пауза “.

Американски публични лица споделиха, че не могат да поддържат преустановяване на огъня, до момента в който Хамас не освободи всички израелски заложници.

Съединени американски щати от дълго време поддържат това мнение че a е отговорът на арабско-израелския спор - помагайки за постигането на споразуменията от Осло от 1993 година по време на администрацията на Клинтън, което мнозина считат за най-близката точка в историята до постигането му.

Междувременно той разположи два самолета носители в района - както и системи за противоракетна защита за поддръжка на американските войски там. Г-н Байдън също изрази предпочитание да усили своя бюджет за помощ за Израел с милиони.

Обединеното кралство

Изображение: Про-палестинско шествие в Лондон

Подобно на Съединени американски щати, държавното управление на Обединеното кралство не поддържа преустановяване на огъня в кратковременен проект - и поддържа решение с две страни в по-дългосрочен проект.

Както министър-председателят Риши Сунак, по този начин и опозиционният водач сър Кийр Стармър бяха подложени на голям напън от членове на личните си партии да трансформират своите позиции за преустановяване на огъня.

Десетки хиляди хора участваха на пропалестинските шествия в Лондон и други градове, с цел да стачкуват против позицията на Обединеното кралство.

Но господин Сунак сподели, че „ първият и най-важният принцип е, че Израел има право да се пази съгласно закона ".

Прочетете още:
Стотици чужденци пресичат границата с Газа

Той също уволни депутата от Питърбъро Пол Бристоу, откакто той отхвърли да следва линията и прикани за „ непрекъснато “ преустановяване на огъня в Газа.

Защо не поддържа преустановяване на огъня, сър Кеир сподели, че това ще „ остави Хамас с инфраструктурата и опциите за осъществяване на офанзивата, която видяхме на 7 октомври.

„ Атаки, които към момента не престават. Все още арестувани заложници, които би трябвало да бъдат освободени. Хамас ще се окуражи и ще стартира неотложно да се готви за бъдещо принуждение. “

Европа

Европейски Съюз не съумя да реализира единодушие по отношение на апела за преустановяване на огъня – вместо това се застъпва за филантропична пауза.

Докато Франция, Испания, Португалия и Ирландия поддържат първото, Италия, Германия и Исландия се въздържаха от резолюцията на Организация на обединените нации по него.

Швеция да вземем за пример съобщи, че не може да поддържа преустановяване на огъня заради липса на наказание на „ отвратителната офанзива на Хамас “, добавяйки: „ Използването на човешки щитове е недопустимо “.

Турция, дълготраен съдружник на палестинците, гласоподава за преустановяване на огъня. Тя не го прави дефинира Хамас като терористична организация и подлага на критика израелската тактичност в Газа.

Повечето страни от Европейски Съюз поддържат решение с две страни.

Русия

Изображение: Владимир Путин. Снимка: AP

Русия приканва за преустановяване на огъня, откогато войната избухна на 7 октомври.

Въпреки че обичайно тя е бранител на палестинската идея, през последните десетилетия тя усъвършенства връзките си с Израел – даже макар присъединяване си в сирийската война дружно с Иран.

Той приканва за решение с две страни, само че неотдавна разгневи израелските публични лица, като одобри делегация на Хамас в Москва.

Владимир Путин упреква намесата на Запада в Близкия изток за спора като цяло.

Китай

Китай не съумя да осъди Хамас, като президентът Си Дзинпин разгласи, че палестинците се нуждаят от лична самостоятелна страна. Официално той поддържа решение с две страни.

Някои се надяват, че Пекин може да употребява връзките си с Иран, с цел да помогне на Хамас да седне на масата за договаряния с Израел.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Иран и оказа помощ за улеснение на съглашение сред Техеран и неговия дълготраен зложелател Саудитска Арабия.

Но доста нелепости настояват, че Китай може да работи като посредническа мощ - заради напрежението си с доста други основни играчи на международната сцена. < /p>

Египет

Изображение: Египетската страна на граничния пункт Рафа с Газа

Египет изигра основна роля в посредничеството сред Израел и Хамас, заради границата си с Газа на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа, и се застъпва за преустановяване на огъня.

Въпреки че е мюсюлманска страна и покровител на правото на палестинците на самостоятелна страна, след подписването на Споразуменията от Кемп Дейвид от 1978 година Египет се трансформира в непосредствен съдружник на Израел - изключително под президентството на Абдел Фатах ал-Сиси.

С оглед на офанзивата им в Газа, Египет - дружно с Йордания, Бахрейн и Мароко - са подложени на напън да пресечен връзките си с Израел.

Допусна стеснен брой сериозно заболели поданици на Газа през контролно-пропускателния пункт Рафах, дружно с задгранични жители, само че не желае да пуска безпределно доста - потвърждавайки, че не може да ги одобри.

Г-н ел-Сиси е също по този начин обществено отхвърли апелите на Израел да реалокира жителите на Газа в Синайската пустиня.

Ливан

Изображение: Поддръжници на Хизбула се събраха в поддръжка на палестинците в Бейрут, Ливан

Хизбула, подкрепяната от Иран военна мощ, е основан в Южен Ливан, на границата с Израел.

Въпреки че Хамас е от сунитския клон на исляма, а Хизбула е шиит, и двете са ангажирани с унищожаването на Израел.

Следователно, до момента в който Хамас не се съгласи с преустановяване на огъня, Ливан също няма да го направи.

Иран

Изображение: Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей

Когато войната избухна на 7 октомври, водачът на Иран Аятолах Али Хаменей сподели: „ Ние целуваме ръцете на тези, които възнамеряваха офанзивата против ционисткия режим “.

Иран от дълго време е зложелател на Израел и неговото финансиране на Хизбула в Ливан значително се управлява от това.

Следователно не поддържа преустановяване на огъня или решение за две страни.

Катар

Изображение: държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен с катарския емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани

Катар беше една от първите арабски страни от Персийския залив, които откриха връзки с Израел. Той има връзки със своите съдружници в Съединени американски щати, само че има и директна връзка с Хамас.

От началото на войната той взе участие в договаряния за освобождение на израелски заложници.

< p> Официалната позиция на Катар е за решение с две страни - и за дълготрайно преустановяване на огъня.

Саудитска Арабия

Изображение: държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен и саудитският министър на защитата принц Халид бин Салман

Саудитска Арабия правеше стъпки към нормализиране на връзките с Израел преди експлоадирането на войната, като някои анализатори твърдяха, че Хамас е подхванал офанзивата си, с цел да дестабилизира тези договаряния.

Саудитският министър на защитата Халид бин Салман се срещна с американския секретар на щат, господин Блинкен и съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан тази седмица.

След полемиките американските политици споделиха, че имат вяра, че има „ път за връщане към нормализиране “ след войната.

p>

Междувременно саудитски публични лица приканват за „ неотложно филантропично преустановяване на огъня “.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР