Изнудване чрез снимки е най-честият капан, в който попадат децата,

...
Изнудване чрез снимки е най-честият капан, в който попадат децата,
Коментари Харесай

Изнудване чрез снимки – сред най-големите опасности за децата в интернет

Изнудване посредством фотоси е най-честият капан, в който попадат децата, когато сърфират в мрежата без надзор. Това регистрират специалистите по киберсигурност.
Най-често, най-широкоразпространеното закононарушение и у нас, и в международен мащаб е половото изнудване. То стартира в обществените мрежи с приемане на покана за другарство от сякаш връстник, който в действителност е подправен профил на полов принудител, който провокира детето. Този вид нарушители са умели психолози, които съумяват да склонят детето да изпраща полови фотоси, да прави избрани дейности. С тези материали те го изнудват след това за повече и повече полови материали, с цел да го изведат на улицата и да злоупотребят с него полово.
Явор Колев, специалист по киберсигурност

За да се понижат закононарушенията, специалистите поучават родителите да се обучат по какъв начин да управляват децата си в мрежата, тъй като точно те са първата преграда.

Родителите от най-ранна възраст би трябвало да приказват за сигурността в интернет. Учителите би трябвало да разясняват в часовете на класния, в часовете по осведомителни технологии другите видове рискове и методите, по които да се защищават. Такива обществени акции, каквито прави и нашата застрахователна компания, също би трябвало да бъдат необятно популяризирани, сподели още Явор Колев.

Призовавам децата да споделят с родителите си, да има повече връзка със своите родители, да не се тормозят и да не се опасяват. Също по този начин с изключение на с родителите си е добре да споделят и с учителите си, тъй като по-голямата част от времето, те прекарват със своите учители. А към родителите – не им забранявайте нищо, просто комуникирайте повече с тях и следете какво вършат, добави ръководителят на първата българска академия за образования по киберсигурност Зоя Василев. 

Според киберекспертите ангажимент на цялото общество е да защищити подрастващите от заплахите в мрежата. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР