Износът на стоки от България за трети страни намалява с

...
Износът на стоки от България за трети страни намалява с
Коментари Харесай

Износът на България за трети страни намалява с 8,5 на сто, а вносът – с 20,7%

Износът на артикули от България за трети страни понижава с 8,5 % през интервала януари – септември в съпоставяне със същия интервал на 2022 година и е на стойност 21 802,9 млн. лв.. Това демонстрират предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски сътрудници на България са Турция, Съединени американски щати, Китай, Сърбия, Украйна, Република Северна Македония и Египет, които образуват 50,9 % от износа за трети страни. През септември износът ни за трети страни понижава с 0,1 % по отношение на същия месец на миналата година и е 2 486,3 млн. лв..

През интервала януари – септември при износа на артикули от България за трети страни, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, максимален растеж в съпоставяне със същия интервал на 2022 година има в секторите „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (14,2 процента) и „ Машини, съоръжение и транспортни средства “ (13,8 %, а максимален спад – в бранш „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (36,9 процента).

 

Вносът на артикули в България от трети страни през интервала януари – септември понижава с 20,7 % в съпоставяне със същия интервал на 2022 година и е 28 707,7 млн. лв. (по цени CIF). Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Турция, Русия, Китай и Сърбия.

През септември вносът на артикули в България от трети страни понижава с 31,8 % по отношение на същия месец на миналата година и е 3 319,8 млн. лв..

При вноса на артикули от трети страни, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, през интервала януари – септември най-голямо нарастване на годишна база е регистрирано в секторите „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (17,6 процента) и „ Храни и живи животни “ (14,4 процента), а максимален спад в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (40,2 процента).

Външнотърговското салдо (износ FOB – импорт CIF) на България с трети страни през интервала януари – септември е негативно и е в размер на 6 904,8 млн. лв.. През септември външнотърговското салдо (износ FOB – импорт CIF) с трети страни също е негативно и е на стойност 833,5 млн. лв..

Според статистиката през интервала януари – септември от България общо са изнесени артикули за 63 860,5 млн. лева, което е със 7,9 % по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2022 година. През септември общият експорт на артикули възлиза на 7 018,9 млн. лева и понижава с 10,1 % по отношение на същия месец на миналата година.

През интервала януари – септември общо в страната са импортирани артикули на стойност 71 790,5 млн. лева (по цени CIF), което е с 10,4 % по-малко по отношение на същия интервал на 2022 година През септември общият импорт на артикули понижава с 21,2 % на годишна база и възлиза на 7 913,4 млн. лв..

Общото външнотърговско салдо (износ FOB – импорт CIF) е негативно през интервала януари – септември и е на стойност 7 930,0 млн. лв.. През септември то също е негативно и е 894,5 млн. лв..

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР