Износът на стоки от България за Европейския съюз е намалял

...
Износът на стоки от България за Европейския съюз е намалял
Коментари Харесай

Лошата статистика: Износът ни се свива с близо 55 млрд. лева, вносът също е с отрицателни стойности

Износът на артикули от България за Европейския съюз е намалял с 9% през 2023 година по отношение на 2022 година и е в размер на 55,143 милиарда лв., сочат предварителните данни на Националния статистически институт, публикувани през днешния ден. Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които образуват 61% от износа за страните от Европейски Съюз.

Същевременно вносът на артикули от Европейски Съюз у нас понижава с 2,5% през предходната година и е на стойност 58,125 милиарда лв.. Най-голям е вносът на артикули от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

Така за 2023 година България записва търговски недостиг с Европейски Съюз от 2,982 милиарда лв..

Отрицателните трендове не престават и при започване на новата година.

През януари 2024 година от България общо са изнесени артикули на стойност 6,24 милиарда лева към Европейски Съюз и към страни отвън него, което е с 15,2% по-малко в съпоставяне със същия месец на 2023 година, сочат още данните на Национален статистически институт, представени от Investor.

През същия месец у нас са импортирани артикули за общо 7,468 милиарда лева, или с 8,2% по-малко на годишна база.

Общото външнотърговско салдо за януари е негативно и е на стойност 1,228 милиарда лв..

Износът на артикули единствено за трети страни намалява с 11,6% в съпоставяне със същия месец на 2023 година и е на стойност 2,147 милиарда лв.. Основни търговски сътрудници на България отвън Европейски Съюз са Турция, Китай, Република Северна Македония, Обединеното кралство, Съединени американски щати, Сърбия и Украйна, които образуват 51,1% от износа за трети страни.

Вносът от страни отвън Европейски Съюз през януари понижава с 18,2% и възлиза на 2,911 милиарда лв.. Най-голяма е цената на стоките, импортирани от Турция, Китай, Русия и Украйна.

Търговският недостиг с трети страни за месеца възлиза на 764 млн. лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР